Vision Quest: Vision Quest

Het Italiaaanse Vision Quest is een reis doorheen de wereld van melodic rock en AOR waar wat elementen symphonic rock worden aan toegevoegd. Vision Quest bestaat uit Guido Ponzi (lead and backing vocals), Marco Bartoli (keyboards, bass) en Emiliano Belletti (gitaar). Voor dit titelloze debuut laten ze zich omringen door een pak extra muzikanten. En alhoewel er in de begeleidende promo-talk uitgepakt met ronkende namen van bands – Journey, Foreigner, Magnum, Kansas, Asia – waar het trio inspiratie bij haalde, wordt nergens het niveau van een van deze bands ook maar benaderd. Versta me echter niet verkeerd: dit is ver van zwak materiaal, maar als je eerst deze begeleidende tekst leest, dan zijn de verwachtingen toch vrij hoog gespannen en nergens wordt aan deze verwachtingen voldaan. Te veel rustige momenten in de muziek en dan vooral de soms echt wel enorm tegenvallende vocalen zorgen nog voor extra hartzeer. De vertellende stem (David Putney) in opener ‘The Quest Begins’ is al een eerste tegenvaller. Maar ook het accent van Guido Ponzi roept ergernissen op en als de teksten dan nog niet echt veelzeggend en diepgaand zijn – de clichés in het conceptverhaal (goed tegenover kwaad) zijn te omvangrijk en is helemaal niet echt uitgespit – verslapt de aandacht al vlug. En dan zijn er nog de songs zelf: die zijn niet de top gebied van songschrijven en dan verkrijg je een product dat enkel weggelegd is voor fans van de band zelf of voor een paar die hard fanaten van het genre en daar rekenen we ons zeker niet bij. Vision Quest heeft nog een hele weg te gaan.

Luc Ghyselen (58)

Rockshots Records

Tracklist: 1. The Quest Begins 2. Medieval Hero 3. The Sacred Crown 4. Valley Of The Lost 5. The Eve Of The Battle 6. Avathar 7. Immortal 8. Evil Laughter 9. Eternal Love 10. Master Of Hopes 11. All These Years 12. Lost In Time 13. Dragons Of Tomorrow 14. The Run