Raven: Screaming Murder Death From Above: Live In Aalborg

Raven werd in 1974 opgestart en heeft met de broertjes Gallagher – Mark (gitaar) en John (bass, vocals) – nog steeds twee originele leden in de huidige line-up. Achter de drumkit vinden we tegenwoordig Mike Heller die pas sinds vorig jaar Joe Hasselvander vervangt. Die laatste werd getroffen door een hartaanval en besloot om zijn muzikale carrière stop te zetten. Dit live in Denemarken opgenomen concert bewijst in ieder geval dat Raven nog steeds springlevend is. Verwacht je niet aan franjes en tierlantijntjes bij het trio. Wat je krijgt is onversneden typisch traditional heavy metal / speed metal zoals de band die sinds hun opstart in 1974 aflevert. Rechttoe, rechtaan, zonder omkijken door rammen met een enorm stevige en gedreven basis van bass en drums, krachtige gitaaruithalen die soms wat bluesy aanvoelen, maar steeds in een hoge dosering over je heen denderen. Dit alles overgoten met de rauwe en krachtige vocalen van John. Wie in is voor een energieke en heel stevige set onversneden NWOBHM is met Raven aan het juiste adres. De band zijn niet de meesters in gecompliceerd songschrijven, maar brengen hun nummers vol overgave en zorgen zodoende voor een stevig metal feestje. Nummers uit hun laatste studio-album, ‘Extermination’ (2015), staan broederlijk naast heel oude nummers als ‘Hell Patrol’, ‘Hung Drawn And Quatered’ of ‘Rock Until You Drop’. Meteen bewijst Raven dat die “oude nummers” nog niets aan kracht hebben verloren en dat hun meer recent werk daar naadloos bij aansluit. Liefhebbers van de band hebben er een nieuwe knappe live registratie bij, terwijl jongere fans een mooie doorsnee krijgen waar Raven precies voor staat.

Luc Ghyselen (72)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. Destroy All Monsters 2. Hell Patrol 3. All For One 4. Hung Drawn And Quartered 5. Rock Until You Drop 6. A.A.N.S.M.M.G.N. 7. Tank Treads (The Blood Runs Red) 8. Faster Than The Speed Of Light 9. On And On 10. Break The Chain 11. Crash Bang Wallop