Seer: Vol. VI

Met ‘Vol. VI’ zet de Ziener zijn tocht door het desolate sterrenlandschap onstopbaar verder. De Canadezen van Seer staan gekend om creatieve, out-of-the-box en bij wijlen zelfs ronduit funky doom metal die je in anderwereldlijke sferen brengt. Dat bewijst al meteen de intro ‘Oaht Of Exile’, die je met sjamanistisch getik, gedruppel, gekreun en gitaargetokkel uit je comfortzone sleurt. Vanaf ‘Iron Worht Striking’ en verder met ‘Seven Stars, Seven Stones’, ‘Frost Tulpa’, ‘As The Light Fades’ en ‘Prior Forms’ is het dan genieten van de creatieve gitaarlagen, up-tempo ritmes en gejaagde patronen (met zelfs geshred, hier en daar een regen van black metal cymbaalaanslagen en slopende basritmes die je gerust de primeur van de eerste breakdown in doom metal zou kunnen noemen. Dit is heel wat gevarieerder, groovier en levendigere dan we van de doorsnee doomband gewend zijn! De plaat barst van de verrijkende invloeden uit andere genres (space, psych, stoner) en het technische gitaartalent. Desondanks blijft de smeuïge atmosfeer van sinistere gitaren centraal staan, geholpen door Pat Walkeriaans gezang, vettige Tom Warrioriaanse “ugh’s”, hyenagelach, stormwind en heerlijk ritualistische primitieve keelzang. ‘As The Light Fades’ houdt het dan weer wat lichtvoetiger, wat een link naar het Amerikaanse Orchid rechtvaardigt. Afsluiter ‘Prior Forms’ heeft aanvankelijk een ontzettend hoog Morricone-Westerngehalte, maar de ziekelijke piano die invalt, maakt het opnieuw heel bevreemdend. Heeft de ziener een nieuwe wereld bereikt? De sterke onheilspellende opbouw en heerlijke sfeer laten in elk geval al reikhalzend uitkijken naar een ‘Vol. VII’!

Sam Bruynooghe (90)

Artofact Records

Tracklist: 1. Oath Of Exile 2. Iron Worth Striking 3. Seven Stars, Seven Stones 4. Frost Tulpa 5. As The Light Fades 6. Prior Forms