Lemuria: The Hysterical Hunt

Met ‘The Hysterical Hunt’ bereiken de Antwerpenaars van de symphonic / folky black metalformatie Lemuria een nieuw muzikaal niveau. Alles aan dit album schreeuwt zorgvuldige kwaliteit: het exclusieve artwork door de legendarische metal-artiest Kris Verwimp, de vertelstem van Herbert “fucking” Flack – het zeer sappige accent moet je er maar bijnemen – en de hoge productiewaarde van de muziek zelf. Lemuria’s derde langspeler werd een conceptalbum over een monsterachtig wolfwezen dat het Franse Gévaudan van de achttiende eeuw teisterde. Waar hun debuut ‘Tales, Ale And Fire’ nog eerder folky klonk, wordt nu een ronduit barokke, symfonische epiek aangeslagen. Maar het werkt wel, verdorie. Na de filmische proloog ‘The Land Of The Beast’ wordt de deur open gebeukt met ‘A Plague Upon The Land’ en de sfeer druipt er meteen vanaf met veel koperblazers en erg gekapte ritmes. Dat, samen met mijn verdenking dat zanger Daan Swinnen Shagrath’s stembanden heeft uitgerukt en binnengespeeld, geeft de sound een zeer sterk (nieuwe) Dimmu Borgir-gevoel. Maar een betere vergelijking is misschien de “Vlaamse Dimmu” van weleer, omdat ook zij uitblonken in epische synths en koren in combinatie met creatief ritmegebruik: Axamenta heeft met dit Lemuria eindelijk een waardige opvolger gevonden. Er moet toch iets goeds zitten in dat leidingwater van ’t Stad… De volgende nummers druipen minder van de kwaadaardigheid en hier viert de epische atmosfeer dan weer hoogtij. Op nummers als ‘The Hysterical Hunt’ en ‘Between Man And Wolf’ zou een vergelijking met Equilibrium en zelfs Battlelore en Nightwish niet misplaatst zijn, zeker niet met het virtuoze synthesizerspel van Vincent Pichal en de gastzang van de Griekse schone Alexandra Kastrinakis. De rest van het album blijft eerder toegankelijk en episch, wat ten dele jammer is omdat ze echt wel met het hoge Axamenta-gehalte wegkwamen op ‘A Plague Upon The Land’. Maar daar maalt niemand om: Lemuria heeft zich nooit als een evil of zelfs maar extreme black metalband geprofileerd, bij hen gaat het om de atmosfeer en de verhalen en ook dat zit er hier boenk op. Wat mij betreft hebben we er een Belgische topact bij met deze upgrade van een band die altijd al kwaliteit heeft gehad, maar die nu ook ten volle ontplooit. Deze jongens zien we nog terug op de Europese festivals!

Sam Bruynooghe (90)

Massacre Records MASCD 1060

Tracklist: 1. Prologue (The Land Of The Beast) 2. A Plague Upon The Land 3. The Hysterical Hunt 4. Between Man And Wolf 5. As Darkness Falls 6. Of Winter And Hell 7. A Secret Life 8. Deceptive Hibernation 9. An Elusive Monster 10. Endgame (The Impending Truth) 11. Epilogue (Before The Dawn) 12. A Dream That Never Came