Thronum Vrondor: Ichor (The Rebellion)

Thronum Vrondor is een Belgische black metal band met het West-Vlaamse Tielt als uitvalsbasis. Thronum Vrondor werd in 2005 opgestart door Vrondor (gitaar, bass) en Crygh (drums, vocals) en zorgde eerder voor twee full-albums: ‘Vrondor I: Epitaph Of Maas-destruction’ (2007) en Vrondor II: Conducting The Orchestra Of Evil’ (2009). En kijk, na tien jaar van duizelingwekkende stilte tekent Thronum Vrondor voor een derde creatie getiteld ‘Ichor (The Rebellion)’ waarop het originele duo versterkt wordt met vocalist SvN. Er wordt heel beklijvend geopend met het korte instrumentale ‘The Well’, die uiteindelijk de bron is waaruit de sound van Thronum Vrondor komt opborrelen. Met ‘A Symbol Of Acrimony’ worden de puntjes op “i” geplaatst. Het nummer komt langzaam op gang, maar wint al vlug aan kracht en agressie. De rauwe vocalen van SvN passen hier wonderwel bij, terwijl hij later ook nog demonische schreeuwen laat horen die ook al perfect door de sound worden ondersteund. Nu en dan laat het gezelschap wat licht binnen sijpelen in de duisternis mits, korte meer ingetogen passages of accenten. Het zorgt voor variatie zodat je aandacht niet verslapt. ‘Ceremony Of Atonement’ gaat op de ingeslagen weg verder. Opnieuw een mooi opgebouwd nummer met tal van wisselingen in tempo en ritme die telkens diep in je ziel snijden. Het titelnummer heeft er een geweldige extra lap op. Agressie en dreiging stromen als het ware de speakers uit, om je, helemaal op het einde, met een beklijvende gevoel achter de laten. ‘Diety’ is een furieus stuk zwart geblakerde agressie die in full speed over je heen dendert tot een sfeervolle break het tempo er uit haalt en je opzadelt met een ongemakkelijk gevoel. Een mooi moment van rust krijg je met het instrumentale ‘… And Then The Fall’. Je komt weer even op adem om die dan terug afgesneden te worden middels het imposante en krachtig gebrachte ‘Vision Of The Seven Dooms’. We zijn meteen terug bij de les en op onze hoede voor de brutale agressie die SvN over ons uitspuwt. Met ‘Doom Upon Doom’ gaat het trio verder. Opnieuw komt het gebruik van verschillende vocalen aan bod, terwijl wisselingen in tempo en ritme er voor zorgen dat ook je gemoedsstemming krachtig door elkaar geschud wordt. Afsluiter ‘The Last Specs Of A Dying Light’ opent kalm en rustig, maar lang duurt dit niet. Immense duistere en dreigende kracht smoort al vlug elk streepje licht en een log, slepend tempo neemt de bovenhand, waarna het tempo nu en dan een korte stroomstoot krijgt. Met deze ‘Ichor (The Rebellion)’ zet Thronum Vrondor zichzelf opnieuw stevig op de black metal kaart. Verwacht geen gemakkelijk te verteren brok black metal, maar je krijgt hier wel een album die ervoor zorgt dat je aandacht nergens mag verslappen of je mist ergens een bepaald accent.

Luc Ghyselen (85)

Puverised Records

Tracklist: 1. The Well 2. A Symbol Of Acrimony 3. Ceremony Of Atonement 4. Ichor (The Rebellion) 5. Diety 6. … And Then The Fall 7. Vision Of The Seven Tombs 8. Doom Upon Doom … 9. The Last Specs Of A Dying Light