Steel Engraved: Steel Engraved

Met dit titelloze album is het Duitse Steel Engraved toe aan zijn derde full-album. Dit power metal / melodic metal gezelschap werd in 2007 opgestart. Het debuut, ‘State Of Siege’, kwam in 2009 op de markt. Dat werd later (2012) gevolgd door ‘On High Wings We Fly’, waarna de band vooral live te zien en te horen was. Door die live activiteiten, maar vooral ook omdat wegens wijzigingen in de line-up duurde het tot nu vooraleer Steel Engraved met een nieuw album op de proppen kwam. Door die wijzigingen in de line-up – enkel vocalist Marco Schober en gitarist Andy Straehler zijn er nog bij van in het begin terwijl Tomas Kuchta (gitaar), Max Lindner (keyboards), Katharina Praml (bass) en Jaroslav Rod (drums) nieuw zijn – werd de sound van traditional heavy metal een stuk melodieuzer en horen we zelfs wat invloeden uit progressive metal opduiken. Dertien nummers telt het schijfje en die worden mooi opgebouwd en goed gebracht zonder dat er grote verrassingen te noteren vallen. Dit betekent dus een strakke en stevige basis van drums en bass, goed gitaarwerk met vingervlugge, melodieuze solo’s, een goed gevuld tapijt van keyboards en cleane vocalen die, naar onze smaak, toch wat aan kracht missen maar verder best wel lekker in het gehoor liggen. De band haalt dan ook een heel degelijk niveau – kan het anders als Ralf Scheepers (Primal Fear) mee aan boord sprong om de vocalen wat bij te schaven en zelfs op een nummer (‘Searching For Regret’) te horen is en de productie in de bekwame handen ligt van Mario Lochert en Jan Vacik (beiden van Serious Black) – zonder uitschieters naar boven toe en zonder diepe uitglijders. Maar ons overdonderen doen de tracks toch ook niet. Laten we dus maar besluiten dat Steel Engraved een goed genre gebonden album heeft afgeleverd, maar dat we eigenlijk stiekem op wat meer hadden gehoopt.

Luc Ghyselen (72)

Rock Of Angels Records

Tracklist: 1. Where Shadows Remain 2. Generation Headless 3. The Oppressed Will Fly 4. Slave To Yourself 5. Nightwarriors 6. Rebellion 7. Searching For Regret 8. One By One 9. Heat 10. Your Inner Self 11. Close Your Eyes 12. We Will Follow 13. All That Lies Below