Heidra: The Blackening Tide

‘The Blackening Tide’ is het tweede album van Viking metal band Heidra. Het vorige, ‘Awaiting Dawn’, werd uitgebracht via het sympathieke Mighty Music, het huidige via het minder gekende Time To Kill Records label. Ik vermoed dat dit een beetje te maken heeft met het geringe succes van het debuutalbum. Spijtig, want het was zeker het beluisteren waard. ‘The Blackening Tide’ opent alvast prima met ‘Dawn’. Als je van Volbeat én van Amon Amarth houdt, dan zou je wel eens Heidra goed kunnen vinden. Er bestaan betere Viking Metal bands, maar er bestaan ook veel meer slechtere. ‘The Price In Blood’ zou een klassieker kunnen zijn indien de band in het middengedeelte een gemakkelijk in het gehoor liggend refrein had gestoken. Nu krijgen we een uitstekend én aanstekelijk nummer zonder compromissen. Het één is het één; het ander is wellicht moediger en lovenswaardiger. ‘Rain Of Embers’ is een perfect aansluitend nummer. Met het beluisteren van ‘Lady Of The Shade’ weet ik inmiddels genoeg. Dit is een voortreffelijk album waarmee de band zijn plaatsje verovert binnen de zeg maar moderne Europese metal die meer dan ooit beïnvloed lijkt door rootsmuziek. Mij hoor je alvast niet klagen. Op dit album kiest de band voor acht nummers met een lengte over de achtenveertig minuten. Meer hoeft niet. Het is wel zo dat de eerste vier nummers de toegankelijke kant van de band vormen terwijl je bij de tweede helft van het album toch wat meer moeite moet doen om de schoonheid te zien, maar ze is er heus wel. Ik vermoed dat het met een derde album wel eens bingo zal zijn voor Heidra.

Frederik Blieck (81)

Time To Kill Records

Tracklist: 1. Dawn 2. The Price In Blood 3. Rain Of Embers 4. Lady Of The Shade 5. A Crown Of Five Fingers 6. The Blackening Tide 7. Corrupted Shores 8. Hell’s Depths