Manam: Rebirth Of Consciousness

Manam is een Italiaans viertal dat pas in 2017 ontstond. ‘Rebirth Of Consciousness’ is het eerste album van een viertal dat eerder al ervaring opdeed in andere bands. Onder de naam Manam wil het kwartet – Marco Montipò (bass, vocals (backing)), Nicola De Cesero (drums), Marco Salvador (gitaar (lead), vocals) en Fabiola Sheena Bellomo (gitaar (ritme)) – zich begeven op het pad van melodic death metal en dit eerste werkstuk mag men als geslaagd beschouwen. Een mooi opgebouwde instrumentale intro, ‘Fallen Leaves’, mag openen: sfeervolle muziek met een stevige onweersbui als extra decor: het werd al veel voorgedaan, maar het werkt nog steeds. Met ‘Supernova’ laat Manam voor het eerste echt in zijn kaarten kijken: stevige en krachtige riffs zetten de eerste toon. Drums vallen stevig en aan een knap tempo in. Rauwe en ruwe vocalen worden afgewisseld met krachtige cleane vocalen. Melodieus gitaarspel werkt dit bijzonder knap af. We vallen niet achterover, maar onze aandacht is getrokken. ‘Atman Denied’ wordt op een hoekige manier afgewerkt, iets dat ons een stuk minder bekoort. Dat ook de riff die doorheen het nummer wordt gebruikt minder in de smaak valt, zorgt ervoor dat de aandacht al iets wegebt. Het viertal overtuigt niet in het daaropvolgende ‘Innerdemon’, dat opnieuw gekenmerkt wordt door eenzelfde riff en eenzelfde tempo. De melodieuze gitaarbreak maakt iets goed, maar zeker niet alles. ‘Revelation’ opent met cleane vocalen en klinkt best wel heel melodieus. Eens het refrein om de hoek komt kijken krijgen we de rauwe en ruwe vocalen erbij. Opnieuw wordt zowat eenzelfde tempo en ritme aangehouden. Eenzelfde eentonigheid vinden we terug tijdens ‘Total War’. Zacht melodieus gitaar getokkel opent ‘A Raw Awakening’ waar je ook hoort dat Engels niet de moedertaal is van Marco. Stilletjes aan wint het nummer aan kracht, terwijl mooie basslijnen voor een extra gegeven zorgen. Een nummer dat er voor zorgt dat we weer wat aandachtiger gaan luisteren. ‘Anam’ opent ook al zo rustig maar wint al vlug aan kracht en tempo. Gesproken stukken tekst, wat koorzang, en de afwisseling in tempo en ritme zijn hier de ingrediënten. Opnieuw een nummer dat, na een heel aarzelende start, onze goedkeuring kan wegdragen. Meer variatie, althans op gebied van tempo en ritme krijgen we in het afsluitende ‘Sahara’ dat ook al rustig opent. Opnieuw niet slecht, maar we missen toch beleving en vooral beklijvende passages in de nummers. We kunnen dan ook besluiten dat Manam potentieel bezit, maar dat het op dit debuut nog zeker niet ten volle is aangewend. Wat meer variatie in riffs, tempo’s, ritmes en wat straffer songmateriaal zou wonderen kunnen doen.

Luc Ghyselen (65)

Rockshots Records RSCD 047

Tracklist: 1. Fallen Leaves 2. Supernova 3. Atman Denied 4. Innerdemon 5. Revelation 6. Total War 7. A Raw Awakening 8. Anam 9. Sahara