Fiend: Seeress

Het Franse doom / stoner metal gezelschap Fiend komt uit de buurt van Parijs waar de band in 2005 werd opgestart. Met deze ‘Seeress’ is het viertal aan zijn tweede full-album toe dat zeven tracks telt die mooi binnen de afgebakende lijntjes van het genre kleuren. Het slepende en eerder logge geluid van doom, dat de bovenhand haalt en schatplichtig is aan Black Sabbath, wordt afgewisseld met stevige passages die eerder neigen naar stoner metal. Niet dat het gaspedaal ooit helemaal of zelfs maar eens heel stevig wordt ingedrukt, maar er komen fragmenten en stukken langs waar het tempo iets hoger ligt. Dat de nummers allemaal een behoorlijke lengte mee krijgen is ook niet zo verwonderlijk in het genre. Verder horen we ook wat elementen uit psychedelica langs komen: nog een gegeven dat niet zo verbazingwekkend is in het genre. En ja, sporadisch veren we even rechtop om eens de nekspieren wat los te gooien, maar dit gebeurt te weinig om van een echt geslaagd werkstuk te spreken. Al moeten we toegeven dat liefhebbers van o.a. Black Sabbath en Pentagram hier wel weg mee zullen weten. Fiend is duidelijk nog geen topper in het (sub)genre, maar zorgt met dit tweede album toch voor een mooi genre gebonden werkstuk.

Luc Ghyselen (75)

Deadlight Entertianment

Tracklist: 1. Morning Star 2. Ancestral Moon 3. Pillars 4. Vessels 5. 5th Circuits 6. A Crown Of Birds 7. The Gate