Venom: Storm The Gates

Over een ding zijn zowat alle metal fanaten het eens. Venom is een heel invloedrijke band: ze waren een van de eerste die black metal brachten en hebben invloed gehad op het ontstaan van zowel speed metal, thrash metal en zelfs death metal. Venom werd in 1979 opgestart. Cronos (bass, vocals), Abaddon (drums) en Mantas (gitaar) zorgden voor een paar weergaloze album vooraleer de klad er in kwam. Wijzigingen in de line-up en een paar stevige ruzies volgden onder andere zodat er tegenwoordig twee incarnaties van Venom zijn. Venom Inc met o.a. ex-Venom leden Demoliton Man (bass, vocals) en Mantas (gitaar) en het huidige Venom rond bezieler Cronos. Die laatste laat zich nu al een hele tijd omringen met gitarist Rage en drummer Dante. Op ‘Storm The Gates’, het derde werkstuk met deze line-up, krijg je dertien tracks te horen die mooi in het verlengde liggen van wat de heren eerder op de markt brachten. Helaas is het allemaal niet meer zo beklijvend, niet meer zo daadkrachtig als tijdens de beginjaren van Venom. Natuurlijk beukt het geheel nog steeds door een muur, zijn de songs nog krachtig en stevig, en zouden vele andere bands een arm of been geven om zo’n nummers op te nemen, maar van een instituut als Venom verwachten nu nog steeds net dat tikkeltje meer. En dat is er niet meer. Ik heb de indruk dat de vocalen van Cronos het wat laten afweten op dit album, want de dreunende bass, de knallende drums, de krachtige riffs en zelfs de soms melodieuze gitaarsolo’s zijn allen nog steeds goed en krachtig en zorgen nog steeds voor de nodige drive. Maar de vocalen komen hier ten huize je dienaar net iets minder krachtig en agressief over dan we eigenlijk gewoon zijn van Venom. Toch zorgen een paar tracks ervoor dat we ook nu nog steeds over de streep worden getrokken: het gedreven en energieke ‘Dark Night (Of The Soul)’, het stevige en op speed gebrachte ‘The Mighty Have Fallen’, het met mooie drumpatronen openende ‘Over My Dead Body’, het agressieve en gedreven ‘Suffering Dictates’, het krachtige ‘We The Loud’ en het afsluitende stevige titelnummer. Absolute top is Venom niet meer, maar dat er nog steeds rekening moet gehouden worden met het trio is een vaststaand gegeven.

Luc Ghyselen (76)

Spinefarm Records

Tracklist: 1. Bring Out Your Dead 2. Notorious 3. I Dark Lord 4. 100 Miles To Hell 5. Dark Night (Of The Soul) 6. Beaten To A Pulp 7. Destroyer 8. The Mighty Have Fallen 9. Over My Dead Body 10. Suffering Dictates 11. We The Loud 12. Immortal 13. Storm The Gates