Rock City Stockholm in de Zweedse hoofdstad!

Op 6 april is er Rock City Stockholm, een festival dat melodic rock, AOR en aanverwante (sub)genres in de spotlight plaatst. Elf bands mogen dan het beste van zichzelf geven in de Zweedse hoofdstad. We zetten ze even in alfabetische volgorde voor wat duiding.

* Age Of Reflection is een Zweeds vijftal – Carl Berglund (gitaar, keyboards), Jan Skärming (bass), Lars Nygren (lead vocals), Jonas Nordquist (lead gitaar) en Michael Sjöö (drums) – dat in 2013 werd opgestart nadat Carl Berglund zijn vorige band, industrial metal band ONEbyONE, verliet. De muzikale richting werd gewijzigd naar een mix van melodic rock en AOR. Een titelloze ep uit 2016 en een knap debuutalbum, ‘In The Heat Of The Night’, uit 2017 vormen de discografie van dit kwintet.

* Art Nation is ook een Zweeds vijftal bestaande Alexander Strandell (vocals), Johan Gustavsson (gitaar), Richard Swärd (bass), Sam Söderlindh (gitaar) en Linus Thomsson (drums). De band werd in 2014 opgestart, telde ondertussen al wat wijzigingen in de line-up en drukt zich muzikaal uit aan de hand van melodic rock. De discografie van dit kwintet telt momenteel twee full-albums: ‘Revolution’ (2015) en ‘Liberation’ (2017).

* Brother Firetribe komt uit Finland waar de band in 2002 werd opgestart. Het vijftal – Tomppa Nikulainen (keyboards), Kalle Torniainen (drums), Jason Flinck (bass, vocals), Emppu Vuorinen (gitaar) en Pekka Ansio Heino (vocals) – drukt zich muzikaal uit aan de hand van hard rock, heavy metal, hair metal en AOR. De discografie van dit gezelschap telt ondertussen vier full-albums waarvan ‘Sunbound’ (2017) het meest recente is.

* Clawfinger is een Zweeds vijftal dat in 1989 werd opgestart. Acht full-albums zijn er van de heren beschikbaar – Alm dateert het meest recente, ‘Life Will Kill You’, reeds van 2007 – die zich muzikaal uitdrukken aan de hand van … rapcore. Duidelijk een buitenbeentje dus in deze programmatie!

* Eclipse is een Zweedse band die in 1999 werd opgestart. Nog steeds tekenen Erik Mårtensson (vocals, gitaar, bass) en Magnus Henriksson (gitaar) van de originele line-up present. Tegenwoordig is de line-up van de band compleet met Magnus Ulfstedt (bass) en Philip Crusner (drums). De discografie van dit gezelschap telt acht full-albums waarvan ‘Monumentum’ (2017) het meest recente is. Muzikaal mag je je verwachten aan een mix van hard rock, glam rock en hair metal.

* Gotthard is een Zwitserse hard rock / heavy metal band die in 1992 werd opgestart door vocalist Steve Lee en gitarist Leo Leoni. Steve overleed jammer genoeg in 2010 zodat we naast Leo nu verder Freddy Scherer (gitaar), Marc Lynn (bass), Hena Habegger (drums) en Nic Maeder (vocals, gitaar) vinden. Het gezelschap is enorm populair in eigen land waar zowat elk album – er zijn er twaalf op de markt waarvan ‘Silver’ (2017) het meest recente is – op nummer één terecht kwam in de Zwitserse hitlijsten.

* Heavens Edge is een Amerikaans gezelschap dat een mix brengt van hard rock en glam metal. De band werd in 1987 opgestart maar werd vijf jaar later voor het eerst opgedoekt. Tussen 1998 en 2002 was de band weer actief en sinds 2013 hoor je af en toe iets van de band. Er zijn slechts twee full-albums van dit gezelschap op de markt: ‘Heavens Edge’ (uit 1990 en heruitgebracht in 2012) en ‘Some Other Place, Some Other Time’ (1999). De huidige line-up zou bestaan uit Reggie Wu (gitaar, keyboards, piano, backing vocals), Mark Evans (lead vocals, akoestische gitaar, keyboards, piano), David Rath (drums), Steven Parry (gitaar), George “G.G.” Guidotti (bass) en Jimmy Marchiano (gitaar).

* Stagman is de band waarmee Zinny J Zan tegenwoordig zijn muzikale carrière mee verder zet. Misschien ken je de man als frontman van Easy Action, Shotgun Messiah of Zan Clan. Onder de naam Stagman brengt hij nu nummers in het Zweeds. Twee full-albums heeft de band op de markt. Tijdens eze show laat Zinny J Zan zich omringen met Stefan Bergström (gitaar), Nalle Påhlsson (bass), Björn Höglund (drums), Lars Sköld (drums) en Allan Sundberg (gitaar).

* Sungen is bij MUSIKA een onbeschreven blad. Waarvoor de man precies staat is ons dan ook een echt raadsel.

* The Cruel Intentions is een Noors gezelschap dat in 2015 ontstond en tegenwoordig bestaat uit Lizzy DeVine (vocals), Kristian Solhaug (gitaar), Mats Wernerson (bass) en Robin Nilsson (drums). De band heeft tot nu met ‘No Sign Of Relief’ (2018) slechts een album op de markt. Het kwartet drukt zich muzikaal uit aan de hand van sleaze metal.

* Treat is een Zweedse band die in 1981 werd opgestart. Het gezelschap gooide in 1993 de handdoek in de ring, maar is sinds 2006 terug actief. Vijf albums zagen het levenslicht tijdens de eerste periode van de band. Sinds 2006 zijn er daar twee bijgekomen waarvan ‘Tungsuka’, dat vorig jaar op de markt kwam, het meest recente is. De huidige line-up – Anders “Gary” Wikström (gitaar), Robert Ernlund (vocals), Jamie Borger (drums), Patrick “Green” Appelgren (keyboards, synthesizer, piano) en Pontus Egberg (bass) – staat garant voor een energieke show (zie ook tussen onze concert reviews). Ze zorgen voor een zinderende mix van hard rock, heavy metal en glam metal.

Voldoende redenen dus, zeker indien je fan bent van melodic rock en aanverwante (sub)genres, om dit festival eens te bezoeken. Meer info omtrent dit festival kan je vinden op www.rockcitysthlm.se