Alcatrazz: Parole Denied – Tokyo 2017

Alcatrazz werd in 1983 opgestart door vocalist Graham Bonnet die eerder naam en faam had gemaakt bij o.a. Rainbow en Michael Schenker Group. Debuutalbum ‘No Parole From Rock ‘n ‘Roll’ (1983) deed het niet onaardig en vooral in Japan viel men voor de mix van hard rock en heavy metal. ‘Disturbing The Peace (1985) en ‘Dangerous Games’ (1986) volgden en het jaar nadien werd de stekker uit de band getrokken. Naast Graham Bonnet waren het vooral gitaristen Yngwie J. Malmsteen en Steve Vai die met hun gitaarspel de aandacht trokken. Tussen 2007 en 2014 werd de band nieuw leven ingeblazen met een zo goed als volledige nieuwe line-up, maar een nieuw studio album kwam er niet bij. In 2017 werden dan drie shows gebracht in Japan met Graham Bonnet, toetsenist Jimmy Waldo en bassist Gary Shea uit de originele line-up en het zijn opnames uit die shows dat we nu te horen krijgen. Uit elk van de drie studio-albums krijgen we nummers te horen, maar het is duidelijk: Graham Bonnet – hij was nooit de favoriete zanger van ondergetekende – haalt nooit het niveau dat hij toen in de studio haalde. Ik weet wel dat we dit van een zeventig jarige niet meer mogen verwachten, maar hé: laat het verleden dan rusten en concentreer je op zaken die je wel nog aan kan. Naast de elf live opgenomen nummers krijg je op dit schijfje ook acht extra nummers, meestal demo versies die voor die hard fans van de band misschien interessant kunnen zijn en die misschien kunnen helpen aan beginnende bands van hoe ze een song kunnen opbouwen, maar volgens mijn bescheiden mening niets toevoegen aan wat Alcatrazz ooit op de markt bracht. We kunnen dan ook besluiten dat deze ‘Parole Denied – Tokyo 2017’ enkel voer is voor die hard fans van Graham Bonnet, en daar behoort ondergetekende in ieder geval niet bij.

Luc Ghyselen (56)

Frontiers Records FRCDVD 905

Tracklist: 1. Night Of The Shooting Star 2. Ohayo Tokyo 3. Too Young To Die Too Drunk To Live 4. Suffer Me 5. God Blesses Video 6. Will You Be Home Tonight 7. Jet To Jet 8. Witchwood 9. Skyfire 10. Hiroshima Mon Amour 11. Island In The Sun 12. Emotion 13. Imagination 14. Losing You Is Winning 15. Please Call Me 16. Blue Boar 17. Ohayo Tokyo 18. Set Me Free 19. Rider