Bjorn Berge: Who Else?

Liefhebbers van blues kennen ongetwijfeld de naam Bjorn Berge. Deze Noorse vocalist / gitarist deed als solo artiest al heel wat stof opwaaien, zeker in blues middens, maar ook rock liefhebbers zouden de naam al moeten kennen. In 1998 werd in Noorwegen al verkozen tot “muzikant van het jaar”. Zijn albums bevestigden die status, want zowel ‘Stringmachine’ als ‘Illustrated Man’ haalden een Noorse “Grammy Award” als album van het jaar. De man zorgde ondertussen reeds voor negen solo-albums, en is ook live een graag geziene gast op tal van podia waar hij zijn fenomenale gitaarspel enkel begeleidt door zijn stevig stampende voeten. Maar het is eigenlijk al (veel te) lang stil – zijn laatste album dateert van 2013 – rond Bjorn Berge daar hij een tijdlang te vinden was in de line-up van de Noorse folk rock band Vamp. Tot nu dus. Toch is dit een ander album geworden dan we van Bjorn Berge gewoon zijn. Dit keer geen solo-album, maar wel een album waarop hij begeleid wordt door bass en drums en op een paar nummers zelfs wat background vocals. Toch is dit duidelijk een “Bjorn Berge”-album. Zijn uiterst stevig, gedreven en energiek gitaarspel staat nog steeds centraal, maar de nadruk ligt nu misschien een beetje meer op groove. Dat hij ook buiten de lijntjes van de traditionele blues blijft kleuren, zou er toch moeten voor zorgen dat hij een ruimer publiek bereikt. Met de negen knappe eigen composities die ‘Who Else?’ telt gaat hij zelfs nog een stapje verder, want naast nummers die je overduidelijk in het bluesvakje kan plaatsen, beweegt Bjorn Berge zich nu ook tussen country, americana en rock. Voor muziekliefhebbers die zich niet echt thuis voelen in de genoemde genres is deze ‘Who Else’ van Bjorn Berge een album en een artiest om te ontdekken: je kan er veel plezier aan beleven.

Luc Ghyselen (80)

Blue Mood Records BMCD 6548

Tracklist: 1. Monkey Ship 2. Lost Pearl 3. Mr. Bones 4. It Just Ain’t So 5. Bitter Sweet 6. Speed Of Light 7. The Calling 8. Ginger Brandy Wine 9. The Sun’s Going Down