Wake The Nations: Heartrock

Wat in 2012 ooit als project van start ging, groeide uit tot een liveband. Er zit heel veel talent onder de motorkap van deze, misschien wel zoveelste, Finse melodieuze rockband. Voor het schrijven van dit tweede album werd met Sören Kronqvist (One Desire) en Thomas Wikström (Therion) samengewerkt en deze invloeden kan je dan ook vaak terugvinden in de tracks, die qua stijl ergens tussen One Desire en H.E.A.T. te vinden zijn. De productie was in handen van Erik Mårtensson (Eclipse). We weten dat deze man al jaren geschiedenis schrijft in het wereldje van AOR / melodic rock en weet hoe een dergelijke plaat moet klinken. Het resultaat is dan ook om je vingers af te likken. De eerste drie nummers gaan crescendo. ‘No Mercy’ is een goede opener maar niet hun beste nummer. ‘Tattooed Girl’ vervolgt uptempo met progressief lekker bollend ritme, waar de eighties sterk in terug te vinden zijn. Maar ‘Midnight Lovers’ is pure magie. Het is een catchy nummer met aanstekelijke melodie, dat al van de eerste noten aanvoelt dat het straks gaat ontploffen. Het springt eruit. Na enkele rustigere nummers waar vaak keyboard vooraan staat, krijgen we ‘New Day’. Dit optimistisch klinkend nummer met toffe riff bolt lekker en ook hier horen we de goede invloed van keyboard. Ook ‘Flames’ is met een gastzangeres opvallend aangenaam muziekvoer voor beide oortjes. En dan doen ze het nog eens met ‘Something In Your Eyes’. Een tweede uptempo knaller met veel keyboard die in deze feestdagen tussen de vele kerstliedjes op de radio een zeer aangenaam adempauze vormen. Intussen aangekomen aan het tiende nummer en dan denk je dat het dat je het album gehoord hebt. Mis poes, een derde hoogtepunt brengt ons terug in hogere sferen. ‘Higher’ zit ook opnieuw vol tempo van keyboard en gitaar, doorspekt van een meeslepende melodie en gierende solo. Afsluiten met ‘This Is Over’ betekent ineens dat het voorbij. Een laatste keer krijgen we goed slagwerk en scheurende gitaren. Met een Afrikaans tintje levert Wake The Nations zijn laatste nummer op dit fantastisch album. Ze weten heel goed hoe ze pakkende, up-tempo en krachtige melodieuze rocknummers moeten schrijven die tussen de oortjes blijven hangen. Goede zang, knap gitaarwerk en een rijkelijk aanwezig keyboard vormen het “heart” van dit goed album. De toppers ‘Higher’, ‘Something In Your Eyes’ maar vooral het mega-aanstekelijke ‘Midnight Lovers’ zullen me vooral bijblijven. Voor velen zal het een van de velen zijn, maar dat neemt niet weg dat hier topmuzikanten een erg puike prestatie geleverd hebben.

Rocking Klingon (85)

AOR Heaven AOR 00180

Tracklist: 1. No Mercy 2. Tattooed Girl 3. Midnight Lovers 4. All My Life 5. Fallen Angel 6. Now You’re Gone 7. New Day 8. Flames 9. Somehting In Your Eyes 10. Higher 11. This Is Over