Rauhnåcht: Unterm Gipfelthron

Het Oostenrijkse Rauhnåcht is een pagan black metal project van Stefan Traunmüller dat hij in 2010 als Rauhnacht in het leven riep. Een kleine naamswijziging drong zich op in 2012 om niet te worden verward met een gelijknamige Oostenrijkse folk funk rock band. Vanaf 2012 werd het dus Rauhnåcht. Met ‘Unterm Gipfelthron’ is de man aan zijn derde full-album toe gekomen en naar ik las in de bijgevoegde tekst – ik kende de man en / of de band niet – zorgt hij er dit keer voor dat de sound van cold black metal, die nog regeerde op de vorige werkstukken, breder wordt gemaakt. Wat ik wel weet, is het feit dat ‘Unterm Gipfelthron’ een hel aangenaam, maar beklijvend werkstuk is geworden die liefhebbers van zowel pagan metal als black metal zou moeten kunnen bekoren. Furieuze black metal riffs, screams en blast beats smelten hier naadloos samen met mysterieus klinkende folk instrumenten, glorieuze melodieën en verruimende synthesizer geluiden. Eigenlijk is de begeleidende tekst, die ik mee gestuurd kreeg met dit promo exemplaar, eens volkomen terecht en kan ik het album van Rauhnåcht zelf niet beter omschrijven: “’Unterm Gipfelthron’ presents a new level of depth and evolution for the band. Furious black metal riffs, screams, and blast beats collide with victorious melodies, mystic folk instrumentation, eerie synths, and otherworldly chanting to evoke forgotten times and alpine landscapes. Elements of magical dark ambient and dungeon synth bisect these pagan battle hymns, moments of calm that both precede and follow the storms to come. This is a hidden jewel, plucked from the furthest reaches of windswept forest dreaming.” Rest me je nog mee te geven dat Stefan Traunmüller niet alles alleen deed op deze ‘Unterm Gipfelthron’. Zelf stond hij in voor gitaar, bass, keyboards, speciale effecten, shruti box en de vocalen. Medewerking kreeg hij verder van Yurii Kononov (drums, percussie), Vittorio Sabelli (klarinet), Hyvermor (fluit), en een viertal – Sparda, Christopher Mayr, Stefan Karl en Ines Kienesberger – dat instond voor de backing vocalen. Ik ben alvast overtuigd van deze Rauhnåcht en ik hoop dit gezelschap ook eens aan het werk te zien en horen op een of ander festival. Liefhebbers van pagan black metal mogen blindelings toeslaan.

Luc Ghyselen (88)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. Zwischen Den Jahren 2. Unterm Gipfelthron 3. Gebirgsbachreise 4. Ein Raunen Aus Vergess’ner Zeit 5. Winter Zieht Übers Land