Marius Danielsen: Legend Of Valley Doom – Part 2

Als ik zeg dat dit een album symphonic power metal is, afkomstig van Marius Danielsen, zal je wellicht zeggen van “Och, één van de velen”. En je hebt misschien gelijk. Maar als ik daar nog een gastlijst van zeventien gastzangers aan toevoeg, veertien gitaristen, zes bassisten, twee keyboardspelers, twee drummers en een achtergrondkoor van vijf mensen, dan ga je wellicht je wenkbrauwen eens fronsen. En niet de minsten! OK, dat maakt nog niet dat de race gewonnen is, maar je kunt het wel vergelijken met drie rondes voorsprong nemen.

– ‘Legend of Valley Doom – Part 2’ – line-up: * Zangers: Michael Kiske (Helloween, Avantasia, Unisonic) Tim “Ripper” Owens (ex-Judas Priest, ex-Iced Earth, ex-Yngwie Malmsteen), Blaze Bayley (ex-Iron Maiden, Wolvesbane), Olaf Hayer (ex-Luca Turilli, Symphonity), Michele Luppi (Whitesnake, ex-Vision Divine), Daniel Heiman (ex-Lost Horizon, Harmony), Mark Boals (ex-Yngwie Malmsteen, ex-Royal Hunt), Alessio Garavello (ex-Power Quest, A New Tomorrow), Mathias Blad (Falconer), Jan Thore Grefstad (Highland Glory, Saint Deamon), Diego Valdez (Helker, Iron Mask), Raphael Mendes (Urizen), Per Johansson (Ureas), Kai Somby (Intrigue), Simon Byron (Sunset), Anniken Rasmussen (Darkest Sins), Peter Danielsen (Darkest Sins) en Marius Danielsen (Darkest Sins) / * Gitaristen: Bruce Kulick (ex-Kiss), Matias Kupiainen (Stratovarius), Jennifer Batten (ex-Michael Jackson), Tom Naumann (Primal Fear), Tracy G (ex-Dio), Jens Ludwig (Edguy), Jimmy Hedlund (Falconer), Timo Somers (Delain), Olivier Lapauze (Heavenly), Luca Princiotta (Doro), Andy Midgley (Neonfly), Mike Campese, Billy Johnston (Beecake), Sigurd Kårstad (Darkest Sins) en Marius Danielsen (Darkest Sins) / * Bassisten: Jari Kainulainen (ex-Stratovarius, Masterplan), Magnus Rosén (ex-HammerFall), Barend Courbois (Blind Guardian), Jonas Kuhlberg (Cain’s Offering), Giorgio Novarino (ex-Bejelit) en Rick Martin (Beecake) / * Keyboardspelers: Peter Danielsen (Darkest Sins) en Steve Williams (Power Quest) / * Drummers: Stian Kristoffersen (Pagan’s Mind) en Vinny Appice on bonus tracks (ex-Black Sabbath, ex-Dio, ex-Heaven and Hell) / * Achtergrondkoor: Marius Danielsen (Darkest Sins), Peter Danielsen (Darkest Sins), Jan Thore Grefstad (Highland Glory, Saint Deamon), Anniken Rasmussen (Darkest Sins) en Alessio Perardi (Airborn)

Enig minpuntje is dat we niet weten wie in welk nummer nu wat deed. Natuurlijk herken je wel een Michael Kiske, maar voor het verdelen van de credits voor gitaar, drum, keys of bass is dat lastiger. Of wat als meerdere zangers in een nummer samen zingen? Met zo’n waslijst denk je soms “En wat deed Marius Danielsen dan zelf om zijn naam op het album te zetten?”. Wel, bijna alles. Het is jongleren op hoog niveau en maken dat je je vingers niet verbrand. Hij zingt, speelt gitaar en hij is vooral het masterbrein achter deze nummers. Alhoewel zijn ‘Part 1’ een tien jaar in beslag nam, werd deze opvolger in een goede drie jaar ingeblikt. Wetende dat het eerste deel uit 2015 genomineerd werd als albums van het jaar, tussen Blind Guardian en Rhapsody (Of Fire), is de lat wel heel hoog gelegd. Met een (weliswaar cliché) verhaal als rode draad doorheen het album krijgen we een fantastisch concept. We gaan hier verder waar deel één stopte. De Dark Lord versloeg Valley Doom en King Thorgan viel ten strijde. The Valley Doomians worden gedwongen om naar hun bondgenoten in het westen (The Kingdom of Eunomia) te vluchten. Het is aan de Warrior King om de mensen van Valley Doom in veiligheid te brengen. Samen met koning Eunotrian en Arigo The Wise moeten ze een manier vinden om Dark Lord te verslaan. Wat ging er mis met de voorspelling? De antwoorden liggen in de Crystal Mountains. Danielsen blijft dichtbij zijn doel en houdt het power metal gehalte hoog in het vaandel. Met veel melodie en vooral sterke refreinen slaagt hij er meesterlijk in. In een goed zeventig minuten durende trip krijgen we twaalf nummers, wat neerkomt om veel lange nummers. De sfeerwijzigingen in de opener ‘Rise Of The Dark Empire’ zijn toonaangevend voor het album. Het zijn dergelijke variaties, van uptempo metal naar ballad, die klasse van structuur weergeven. We vinden dat in enkele nummers als de opeenvolging ervan terug. Het verhaal wordt met zoveel emoties verteld in de indrukwekkende ballad ‘Tower of Knowledge’. Een lyric video vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=-dxPnbo0Mc8. Het gitaarwerk op ‘Visions Of The Light’ is opvallend, zeker in combinatie met het ultra snelle drumwerk en de prachtige vocalen die dit melodieuze nummer alle eer toedragen. Recent werd van dit nummer ook een video uitgebracht op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=rw8rFYfGZGM&fbclid=IwAR2u1wKKVqI9Y0DhDySUsNnvR9I0RDHh6clC7nFT8e1B9VZR3dI_2iTsAFk. Als je pure kracht wil horen moet je zeker ‘Crystal Mountains’ beluisteren: je weet niet wat je hoort. Een van de hoogtepunten is toch Michael Kiske (Helloween) in het fantastische ‘Angel Of Light’, maar het mag duidelijk zijn dat door een nummer te vernoemen, je eigenlijk een ander nummer benadeelt. Glorieuze bombastische power metal op zijn best. Marius Danielsen heeft het ongelooflijk vermogen om de muziek te matchen met het verhaal zonder dat het geforceerd overkomt. Dit is wellicht HET album van 2018 in dit genre. De crème de la crème werkte hieraan mee. Er is sprake van een trilogy, dus we mogen nog iets verwachtende zijn. Maar dit overtreffen zal niet mogelijk zijn denk ik.

Rocking Klingon (95)

Crime Records

Tracklist: 1. King Thorgan’s Hymn 2. Rise Of The Dark Empire 3. Gates Of Eunomia 4. Tower Of Knowledge 5. Visions Of The Night 6. Crystal Mountains 7. By The Dragon’s Breath 8. Under The Silver Moon 9. Angel Of Light 10. Princess Lariana’s Forest 11. Temple Of The Ancient God 12. We Stand Together