Furor Gallico: Dusk Of The Ages

‘Dusk Of The Ages’ is het derde full-album van het Italiaanse Furor Gallico, een band die melodic death metal combineert met Ierse en Keltische folk. Zodoende kan men Furor Gallico in hetzelfde vakje gaan plaatsen als bijvoorbeeld Eluveitie. Toch heeft Furor Gallico een eigen gezicht. De band werd opgestart in 2007 en heeft al tal van wijzigingen in de line-up achter de rug. Het gezelschap maakte tot nu toe vooral naam in eigen land, Frankrijk Zwitserland en Duitsland maar brak hier in de lage landen nog niet echt door. Of daar veel verandering in zal komen met deze ‘Dusk Of The Ages’ betwijfel ik eerlijk gezegd. Niet dat Furor Gallico met hun derde creatie een minder album heeft afgeleverd, maar we verwachten toch om de band ook eens live op de planken te zien en dat gebeurt tocg iets te weinig. Op dit nieuwste album opent het gezelschap met ‘Passage To A New Life’, een rustig instrumentaal nummer dat vooral folk onder de aandacht brengt in een wat mysterieuze setting. Pas vanaf ‘The Phoenix’ slaat men de weg in van melodic death metal met de mannelijke grauwe en ruwe vocalen, de nodige kracht en een steviger tempo. Daar worden ook rustiger passages ingelast, komen feeërieke vrouwelijke vocalen om de hoek kijken en wat zelfs wat koorzang fleurt het geheel op. Variatie troef dus – zeker op vocaal gebied – en dat keert in zowat elke song terug. Muzikaal zit men meestal in het straatje van krachtige, opzwepende nummers die uitnodigen tot stevige, wilde rondedansen. Al komen er natuurlijk heel wat rustgevende passages langs die dan vooral de folk kant (viool, Celtic harp, fluit zijn dan de voornaamste ingrediënten) en de mooie liefdevolle vrouwelijke vocalen van de band accentueren. Vernieuwend is het helemaal niet, maar het wordt allemaal echt wel goed uitgevoerd, de songs zitten goed in elkaar, melodic death metal en folk vloeien mooi in elkaar en houden elkaar in evenwicht, zodat, wie van het (sub)genre houdt, deze ‘Dusk Of The Ages’ van Furor Gallico zonder verpinken aan zijn / haar collectie kan toevoegen.

Luc Ghyselen (76)

Scarlet Records SC 349-0

Tracklist: 1. Passage To A New Life 2. The Phoenix 3. Waterstrings 4. Nebbia Della Mia Terra 5. Canto d’inverno 6. Starpath 7. Aquane 8. The Sound Of Infinity 9. Dusk Of The Ages 10. The Gates Of Annwn