Groza: Unified In Void

De origineelste band aller tijden zal het Duitse Groza toch niet direct worden. Letterlijk alles aan dit debuut ‘Unified In Void’, van artwork en logo over bandnaam en mysterieuze aura tot de muziek zelf, schreeuwt die illustere Poolse grootmeester Mgla. Die overduidelijk connotatie is natuurlijk erg jammer omdat het hun claim tot autonoom bestaansrecht permanent in vraag zal blijven stellen. Veel mensen spuwen Groza dan ook uit als schaamteloze Mgla-kopie, maar langs de andere kant: Mgla is erg goed, zou het dan zo erg zijn om Groza het voordeel van de twijfel te geven en hen een luisterbeurt te gunnen? Ik besloot hen daarom eerder te zien als een tribute band die black metal maakt naar het illustere voorbeeld van hun idolen als eer en niet als goedkope plagiaatpoging. Wat ik vond, was een band vol getalenteerde muzikanten die verdomd goed weten hoe ze beklijvende black metal moeten maken en het ook terdege uitvoeren. Het concept werkt heel goed en voelt voor de doorgewinterde atmosferische black metal liefhebber een beetje aan als thuiskomen. Het mogen dan misschien gemeenplaatsen zijn – en in die zin is dit vrij korte album een ideale kennismaking met het genre – maar ze zijn tenminste heel goed uitgevoerd; dat hoge gitaarlijntje dat het basale ritme op ‘Thanatos’ vervoegt is het perfecte cliché. Daarnaast er is een fijne afwisseling tussen gejaagde atmosferisch-melancholische partijen en tragere stukken die variëren van groovy naar ronduit catchy. Op ‘Ouroboros’ en ‘Amongst The Worms’ zorgen melodische riffjes en modernere partijen er ook voor dat het fris blijft en niet helemaal zielloos wordt, want dat is het allerminst! Ik heb me in elk geval geen moment verveeld en vond het jammer dat de nummers zo kort aanvoelen. Dit had wat langer gemogen, maar als debuut kan het zeker tellen en smaakt het naar meer!

Sam Bruynooghe (80)

AOP Records

Tracklist: 1. Unified In Void 2. Ouroboros –3.Amongst The Worms 4. Unworthy 5. Thanatos