Gotthard: Defrosted 2

Met ‘Defrosted 2’ blaast Gotthard het “akoestisch brengen van hun gekende nummers” voor een tweede keer leven in. In 1997 gebruikten ze al een eerste keer deze formule en al hadden ze destijds nog maar een drietal albums uit, het was een mijlpaal in hun carrière. Ze behaalden immers een dubbele platina-status in Zwitserland en dat in een recordtijd van drie maanden. Het heruitbrengen van nummers die met een akoestische touch herwerkt zijn, bleek aan te slaan. Een ganse reeks albums en nummers verder, om correct te zijn eenentwintig jaar later, doen ze het opnieuw. ‘Defrosted 2’ is een verzameling van vierentwintig nummers uit een gans repertoire die Gotthard in hun zesentwintig jarig bestaan al bijeen gesprokkeld heeft. En dat mag je vrij letterlijk nemen want ‘Hush’ vinden we op het eerste album terug en ‘Stay With Me’ staat op hun laatste ‘Silver’ van vorig jaar. We krijgen dus een muzikaal overzicht van begin tot einde, inclusief de wissel achter de microfoon eind 2011. Met andere woorden, de oudere Gotthard wordt met de nieuwe verenigd. We krijgen een intiem sfeertje op dit album dat je gewoon moet horen. De erg goede mix door Charlie Bauerfeind en de productie van Leo Leoni in samenwerking met keyboardspeler Nicolo Fragile zorgen voor een gevoel alsof je er middenin zit. Met steun van Andy Pupato op percussie (die er trouwens tijdens de eerste ‘Defrosted’ ook al bij was), Ernesto Ghezzi op keyboard en “The G-Strings” (het strijkkwartet gecentreerd rond Barbara Kubli) krijgen we een live band om “U” tegen te zeggen. Achtergrondzangeressen Maram El Dsoki en Barbara Comi geven de band vleugels. Vele nummers krijgen een extra achtergrondkoor die nummers als ‘Bang’ een flink duwtje in de rug geven. Het gaat er ook erg intiem aan toe bij ‘Beautiful’ waar de breekbare stem van Nic Maeder net boven de stilte uitkomt. Maar we kennen de band met lekker swingende rockarrangementen en daarvan krijgen we nooit genoeg van. En als de eerste noten van ‘Hush’ vallen denk je dat we het nummer kennen. Mja, ergens wel maar luister maar eens hoe ze erin slagen om dit nummer wat extra’s meegeven. Er zit zelfs een Afrikaans sfeertje in. Ik herinner me de clip nog toen ‘Stay With Me’ uitkwam als clip om hun vijfentwintig jarig bestaan te vieren. Ook het aanstekelijke ‘Tequila Symphony’ en het ingetogen ‘Why’ van hun jubileumalbum vinden we in herwerkte versie terug. Naast deze live opnames krijgen we nog drie extra nummers. Opvallende is de coverversie van ‘Smoke On The Water’, die op een ander ritme begint en iedereen op het verkeerde spoor zet. Dank je Nic om Leo erop te wijzen dat zijn tempo omhoog moest. De nieuwe funky honky-tonky swingende single ‘Bye Bye Caroline’ in samenwerking met Francis Rossi (Status Quo) kon natuurlijk niet ontbreken en zorgt voor een zoveelste hoogtepunt. Het nummer is trouwens tekstueel geïnspireerd op de Status Quo hit ‘Caroline’ dat al dateert van 1973. Het nummer werd spontaan achter de schermen geschreven tijdens de laatste Rock Meets Classic Tour en daarmee bezegelden Francis, Leo en Nic hun nieuwe vriendschap. Met de intieme en emotionele afsluiter ‘What I Wouldn’t Give’ laat Nic nog eens zien wat hij in zijn mars heeft en zorgt zo voor een passend slot aan dit bijna twee uur durend akoestisch en vooral groovy feest. Je vraagt je soms af hoe je een aantal nummers moet selecteren als je zestien No.1-albums en meer dan drie miljoen verkochte platen hebt. En toch deden ze het en geloof me, er staat geen slecht nummer op. Ze weten perfect wanneer de adrenaline-knop in te drukken en wanneer teder te raken. Het is een album waar je bij elke spin wat nieuws hoort. Ik kijk al uit naar een ‘Defrosted 3’, al moeten ze hiervoor geen eenentwintig jaar meer wachten.

Rocking Klingon (90)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Miss Me 2. Out On My Own 3. Bang 4. Sweet Little Rock ‘N’ Roller 5. Beautiful 6. Feel What I Feel 7. Hush 8. Remember It’s Me 9. Stay With Me 10. Tequila Symphony 11. Mountain Mama 12. Why 13. C’est La Vie 14. One Life One Soul 15. Tell Me 16. Starlight 17. Sister Moon 18. Right On 19. Lift U Up 20. Heaven 21. Anytime, Anywhere 22. Smoke On The Water 23. Bye Bye Caroline feat. Francis Rossi (radio edit) 24. What I Wouldn’t Give (Acoustic Version)