Secret Rule: The 7 Endless

Secret Rule is een vrij productieve band, want nu ligt album nummer vier in de winkel. Bijna om het jaar levert de band een album af. En het gaat steeds crescendo, want ‘The Key To The World’ was een voorlopig hoogtepunt. Ik was dus zeer benieuwd naar het nieuwe album. Het was reeds aangekondigd op FemMe 2018, waar de band in de kleine zaal van Dynamo een verpletterende show gaf. De reactie van het publiek loog er dan ook niet om. Secret Rule’s symfonische rock / metal is aanstekelijk als de pest en Angela Di Vincenzo is en pocket-diva, ondersteund door gedegen muzikanten. Nu is er ‘The 7 Endless’. Opener ‘The Endless’ zet de toon, maar laat geen verpletterende indruk na, wel een goeie. ‘Birth’ is dan weer van het niveau van de songs op het vorige album. Met het derde nummer ‘Dream’ weet je het weer: “dit zit goed”! Secret Rule heeft het schrijven niet verleerd of overhaast, maar een poging ondernomen om terug een pak kwaliteitssongs te schrijven. ‘Desire’ is dan ook de bevestiging dat vier nummers, je geen vullers zal tegenkomen, maar alleen maar songs waar de band achterstaat. Secret Rule is een band waar je op kan bouwen. Ze gaan niet slechter worden en hun ervaring komt hen alleen maar te pas om nog beter te worden. Er komt wellicht nog een dag dat ze huidige maatschappij, Pride & Joy, mogen inruilen voor een prominentere naam. Geduld. ‘Alone’ en ‘Destiny’ rocken verder op het stramien van de vorige nummers. En het gaat vooruit aan een ongelooflijk tempo. De songs blaken van energie. ‘Hidden Into A Dream’ heeft een hoger meezinggehalte dan de rest, maar past binnen de stijl van de band. Soms moet ik denken aan Within Temptation, Rammstein, Delain, maar al bij al houdt Angela me bij de les dat het om Secret Rule gaat. De band is duidelijk volwassen geworden, heeft een eigen identiteit gevonden, maar refereert bij momenten naar andere metal grootheden. Met ‘Desperation’, ‘Delirium’ en ‘Destruction’ volgt nog een trits zware rockers, waarna het stilaan tijd is voor afsluiter ‘The Awakening’, een prima trager nummer met wat folk invloeden. Italië is gezegend met fantastische female fronted metal bands: Kalidia, Frozen Crown, Temperance, etc. en Secret Rule klimt gestaag bergop met de top van berg stilaan in zicht.

Frederik Blieck (88)

Pride & Joy Music PJM 11763

Tracklist: 1. The Endless 2. Birth 3. Dream 4. Desire 5. Alone 6. Destiny 7. Hidden Into A Dream 8. Desperation 9. Delirium 10. Destruction 11. The awakening