Frosttide: Decedents – Enshrined

Het Finse Frosttide ontstond in 2009 en zorgde eerder voor twee ep’s, twee full-albums en een single. In mei vorig jaar pakte het gezelschap uit met een nieuwe ep die ‘Decedents’ werd genoemd. Nu wordt deze vijf tracks tellende ep opnieuw op de markt gebracht door Out Of Line Music, maar krijg je de ep in een vernieuwde mix en mastering en krijg je er een tweede schijfje bovenop met de instrumentale versies van de vijf tracks. Iets wat eigenlijk niet echt nodig is voor de eerste track op het schijfje: ‘Ocean’s Peace’ is immers een heel beklijvend instrumentaal stukje muziek dat een filmische grandeur oproept, maar je ook achterlaat met een mysterieus gevoel. Een schitterend muzikaal landschap wordt zo gecreëerd. ‘Tranquility’ laat de echte kracht van Frosttide tot zijn recht komen: een uiterst energiek en gedreven nummer dat een schitterende mix van melodic death metal met wat folky accenten laat horen. We zijn meteen volledig meegezogen in de sound die het drietal – Juho Patinen (gitaar, vocals), Joonas Nislin (drums) en Felipe Munoz (keyboards, backing vocals) – neerzet. Bandnamen als Moonsorrow, Wintersun, Amorphis, Wolfheart en Insomnium schieten door mijn gedachten. ‘Carved Into Ice’ begint groots en weids, maar wint al snel aan kracht. Gefluisterde vocalen en krachtige rauwe vocalen wisselen elkaar af om uiteindelijk tot machtig koorzang te leiden. De folky accenten zorgen voor de nodige rustpunten, terwijl mooi melodieus samenspel tussen gitaar en keyboards voor de break tekenen. Een prachtig opgebouwde track. Machtig koorgezang en stevige en krachtige rauwe vocalen wisselen elkaar af tijdens het beukende en energiek openende ‘Final Hour’ vooraleer feeërieke meisjesstemmen een kalm moment inluiden. Later wordt koorzang ook nog gebruikt in een steviger gedeelte, maar steeds valt het op hoe goed de verschillende sferen, tempo’s en ritmes in elk nummers vrijwel naadloos in elkaar overlopen en samensmelten. Met ‘Revenant’ zijn we al aanbeland bij het laatste nummer. Opnieuw zorgen orkestrale ornamenten voor een weidse grootheid alvorens het nummer aan kracht, duisternis en dreiging wint met de vaste melodieuze death metal elementen. Drumpatronen worden je rond de oren geslingerd, stevige riffs en vooral de rauwe en ruwe vocalen zorgen hierbij voor de dreigende sfeer, terwijl koorzang in de achtergrond voor tegengewicht zorgt. We hebben slechts een bedenking bij dit product: waarom slechts vijf nummers? Maar, we moeten ook toegeven dat we liever vijf heel knappe nummers te horen dan vijf goede en dan nog een aantal opvullertjes. Frosttide is een naam om, zeker als liefhebber van melodic death metal, in de gaten te houden.

Luc Ghyselen (95)

Out Of Line Music

Trackjlist: CD 1: 1. Ocean’s Peace 2. Tranquility 3. Carved Into Ice 4. Final Hour 5. Revenant / CD 2: 1. Ocean’s Peace 2. Tranquility 3. Carved Into Ice 4. Final Hour 5. Revenant