HammerFall: Legacy Of Kings – 20 Year Anniversary Edition –

Het Zweedse HammerFall werd in 1993 opgestart door gitarist Oscar Dronjak en drummer Jesper Strömblad nadat beiden het death metal ensemble Ceremonial Oath verlieten. Al vlug kwamen ook gitarist Niklas Sundin en vocalist Mikael Stanne (Dark Tranquility) de rangen vervoegen. Daar deze bands toch ook heel wat werk hadden, werd HammerFall wat als een zij project beschouwd. Toen debuutalbum ‘Glory To The Barve’ in 1997 op de markt kwam, was de line-up al stevig door elkaar geschud. Een jaartje later presenteerde HammerFall ons ‘Leagacy Of Kings’, een album dat in heavy metal / power metal kringen heel hoge ogen gooide en dat ons ook met een andere line-up liet kennis maken. Nu zijn we twintig jaar verder en wordt deze verjaardag gevierd met deze mooie heruitgave van het album, aangevuld met zo maar liefst vijftien extra tracks. Die vijftien zijn live versies en demo versies van de nummers die het originele album haalden. Meteen dus een mooi opgebouwd tijdsdocument die ervoor zorgt dat je als liefhebber van de band hoort hoe sommige nummers groeiden van demo tot machtige live klassiekers. Het valt ons ook op dat de nummers die twintig jaar geleden het levenslicht zagen nog niets aan kracht en aanstekelijkheid hebben verloren. Nog steeds wordt HammerFall door de liefhebbers van heavy metal en power metal op handen gedragen en ik vermoed dan ook dat deze nieuwe versie van ‘Legacy Of Kings’ opnieuw als zoete broodjes over de toonbank zal gaan. Liefhebbers die de band reeds kennen, zullen genieten van de extra tracks, terwijl nieuwkomers een mooie gelegenheid krijgen om een mijlpaal uit de HammerFall catalogus aan hun collectie toe te voegen.

Luc Ghyselen (85)

Nuclear Blast

Tracklist: CD 1: 1. Heeding The Call 2. Legacy Of Kings 3. Let The Hammer Fall 4. Dreamland 5. Remember Yesterday 6. At The End Of The Rainbow 7. Back To Back 8. Stronger Than All 9. Warriors Of Faith 10. The Fallen One / CD 2: 11. Eternal Dark 12. I Want Out 13. Man On The Silver Mountain 14. Legacy Of Kings (Live Medley 2018) 15. Heeding The Call (live) 16. Let The Hammer Fall (Live 2017) 17. Legacy Of Kings (live) 18. At The End Of The Rainbow (live) 19. Stronger Than All (live) 20. Heeding The Call (demo) 21. Let The Hammer Fall (demo) 22. Warriors Of Faith (demo) 23. Back To Back (demo) 24. At The End Of The Rainbow (demo) 25. Dreamland (demo)