Farmer Boys: Born Again

Het Duitse Farmer Boys werd in 1994 opgestart en leek een mooie carrière uit te bouwen. De band kreeg immers steevast lof voor hun albums en mocht ook mee op tournee met o.a. Metallica en Rammstein. Maar na album nummer vier, ‘The Other Side’ (2004), bleef het immens stil. Tot nu dus en dan is ‘Born Again’ wel een passende titel voor de band. Drie oudgedienden – vocalist Matthias Sayer, gitarist Alex Scholpp en bassist Ralf Botzenhart – krijgen op dit nieuwe werkstuk steun van drummer Timm Schreiner en toetsenist Richard Duee. Op een paar tracks krijgt het vijftal dan nog extra steun van Max Lilja (ex-Apocalyptica) die mooie klanken uit zijn cello tovert die die tracks nog net iets donkerder inkleuren. Dit levert op ‘Born Again’ twaalf tracks op. Het instrumentale ‘Cosmos’ opent en meteen zorgt Max met zijn cello ervoor dat er heel beklijvend, donker sfeertje ontstaat. Het nummer wordt mooi opgebouwd naar een climax. Pas daarna komt de eigenlijke sound van Farmer Boys goed tot leven. Een mix van melodic metal, rock en pop die je gemakshalve onder de noemer alternative rock mag klasseren. Echt wild worden we niet van het geheel, al kunnen we ons zeker inbeelden dat een aantal van deze tracks kunnen uitgroeien tot radiosuccessen (we denken dan vooral aan Studio Brussel) zodat er heel zeker een enorm potentieel aan fans te vinden is. ‘Born Again’ is, zeker in het genre, geen minder album geworden, maar om ons echt te overtuigen mag Farmer Boys wat rauwer en ruwer overkomen en een stuk meer zijn tanden tonen.

Luc Ghyselen (68)

Arising Empire / Nuclear Blast

Tracklist: 1. Cosmos 2. Faint Lines 3. Fiery Skies 4. You And Me 5. Isle Of The Dead 6. Tears Of Joy 7. Mountains 8. Stars 9. Oblivion 10. In The Last Days 11. Revolt 12. Born Again