Burning Witches: Burning Witches + Burning Alive ep

Nu Burning Witches dankzij tweede album ‘Hexenhammer’ het succes verdienen die ze toekomt, maakt Nuclear Blast van de gelegenheid gebruik om het debuut heruit te brengen; ook wel omdat de vraag naar ouder werk van Burning Witches zeer groot is. In 2017 werd het gelijknamige album uitgebracht in eigen beheer op een nietsvermoedend publiek. De groep had tot dan toe enkel een demo met de eerste twee nummers van het album in beperkte oplage uitgebracht. Voor zij die Burning Witches nog nooit gehoord hebben: denk aan een excellente mix van Iron Maiden, Judas Priest, Dio en Accept … maar dan met enkel beeldschone en getalenteerde dames. Zelf heb ik het debuut plat gedraaid, wat geen evidentie is in tijden van overaanbod en overconsumptie. Vroeger ging een plaat gemakkelijk maanden mee, aangezien er vaak verschillende singles werden uitgetrokken die dan het album op regelmatige basis terug onder de aandacht bracht. Tegenwoordig gaat een goed album veel minder lang mee. The Times they are a changing indeed. Terug opnieuw luisteren naar het debuut is een plezier, de nummers klinken even fris en heavy als de eerste keer. De eerste drie nummers (‘Black Widow’,’Burning Witches’, ‘Bloody Rose’) hakken erin. ‘The Dark Companion’ begint rustig, maar barst vervolgens los. No rest for the wicked, want daar is ‘Metal Demons’ al, een meezinger van het hoogste niveau: “We are metal demons with eyes of irons, awakened and ready to fight”. Geloof me, dit zal nog alom geroepen worden. ‘Save Me’ is een trager nummer, maar wel van niveau. ‘Creatures Of The Night’ is een midtempo nummer die perfect aansluit bij ‘Save Me’ en een hoog meezinggehalte bevat. ‘We Eat Your Children’ is een nummer die me op de één of andere manier doet denken aan Manowar. ‘Creator Of Hell’ is dan weer meer German thrash gericht. ‘The Deathlist’ is een leuke mix van midtempo met furieus gitaarwerk, waarin de band toch wel bewijs van kunde aflevert. ‘Jawbreaker’ zal dan weer een belletje rinkelen bij sommigen. En ja inderdaad het is een Judas Priest cover. Als toemaatje bij de rerelease krijg je vier live nummers, waarvan drie album tracks en een cover van Dio’s ‘Holy Diver’. De cover van Dio mag er zeker zijn, de live nummers voegen weinig toe aan het geheel. Voor zij de verwoed naar de CD versie zoeken, doe geen moeite, want Nuclear Blast verpakt CD en LP tezamen. Moet je niet kiezen.

Frederik Blieck (94)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Black Widow 2. Burning Witches 3. Bloody Rose 4. Dark Companion 5. Metal Demons 6. Save Me 7. Creatures Of The Night 8.We Eat Your Children 9. Creator Of Hell 10. The Deathlist 11. Jawbreaker 12. Metal Demons 13. Black Widow 14. Holy Diver 15. Burning Witches