Metal Church: Damned If You Do

Het Amerikaanse Metal Church levert al jaren knappe albums af en met ‘Damned If You Do’ zijn ze aanbeland bij album nummer twaalf. Nog steeds staat gitarist Kurdt Vanderhoof aan het roer van dit heavy metal gezelschap. Traditional heavy metal wordt doorspekt met accenten power metal en / of thrash metal en dat levert op deze nieuwe creatie tien tracks op. Wij onderwierpen ‘Damned If You Do’ aan een aantal stevige luisterbeurten en kwamen tot volgende conclusies. We horen natuurlijk een massa Metal Church in de sound terug maar we moesten ook heel vaak denken aan de hoogdagen van Accept (vooral vocalist Mike Howe doet ons vaak aan Udo denken). OK, we geven grif toe dat we niet elke track even geslaagd of even sterk vinden, maar we zijn wel heel te spreken over dit album. Vooral de stevige up-tempo tracks dragen onze goedkeuring weg, terwijl we eigenlijk geen enkel nummer minderwaardig vinden. Opener en titelnummer ‘Damned If You Do’ is een heel krachtig en gedreven nummer dat het live hoogstwaarschijnlijk uitstekend zal doen. Nog zo’n “instant classic” lijkt ons ‘By The Numbers’ en ook ‘Rot Away’ met zijn talrijke tempowisselingen doet ons heavy metal hartje sneller kloppen. Ook het energieke en gedreven uptempo gebrachte ‘Out Of Balance’ krijgt een paar extra streepjes. De krachtige afsluiter ‘The War Electric’ is nog zo’n nummer waar we volledig me uit de bol kunnen gaan. De overige tracks bevallen ons net iets minder, maar blijven toch wel boven het gemiddelde scoren, zodat we deze ‘Damned If You Do’ van Metal Church mogen klasseren in het vakje: “heel goed”.

Luc Ghyselen (82)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Damned If You Do 2. The Black Things 3. By The Numbers 4. Revolution Underway 5. Guillotine 6. Rot Away 7. Into The Fold 8. Monkey Finger 9. Out Of Balance 10. The War Electric