Blot & Bod: Ligæder

Blot & Bod is een samenwerking tussen de Noor Jøran Elvestad (bass) en de Deense broers Erik (drums) en Jesper (gitaar) Bagger Hvidd en deze ‘Ligæder’ is het debuut van het trio dat in 2017 als cassette op de markt kwam via het Amerikaanse label Fallow Field. Nu zorgt Iron Bonehead Productions voor een vinyl uitgave. De vraag is enkel: “zitten we daar echt op te wachten?”. Wat ons betreft is het antwoord duidelijk: “niet echt”. Begrijp ons niet verkeerd, het trio zorgt voor loodzware black metal waarin we wel wat knappe riffs in ontwaren, maar over het algemeen veel te weinig overtuigd om ons echt over de streep te trekken. Ook al omdat er tegenwoordig elke week tientallen black metal releases op onze bureaus belanden en daar zitten er steeds een pak tussen die toch van een hoger niveau zijn. Het zijn vooral de vocalen van de drie heren – ze wisselen elkaar voortdurend af zodat we zelf niet kunnen achterhalen wie wat zingt (brult en / of schreeuwt) – waar we het meest over vallen. Dat de heren het op dit album het over de Noorse mythologie hebben, is niet zo eigenaardig daar ze uit het hoge Noorden afkomstig zijn. Opener ‘Kom i hu’ en afsluiter ‘Erindring’ stellen muzikaal de twee raven van Odin voor (Huginn en Muninn) en zijn dus twee tegenpolen (nederlaag – overwinning, rebellie – volgzaamheid, …) en tussendoor krijg je nog tien tracks te verwerken die telkens twee tegenpolen tegenover elkaar uitspelen. Een soort van concept dus. Maar zoals eerder gesteld: alhoewel we muzikaal best wel aardige en knappe passages horen langskomen knappen we af op de vocalen. Maar dat er een pak black metal fanaten het met ons oneens zullen zijn, dat willen we best geloven en die zullen Blot & Bod misschien in de armen sluiten.

Luc Ghyselen (60)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. Kom i hu 2. Ul 3. Auga 4. Blodstænkte fjer 5. Sindet styrter 6. Mit blodbad 7. Bær lig 8. Velt din gud 9. Når ulven glammer 10. Væk døde mænd 11. Ravne 12. Erindring