Sabaton: Carolus Rex (platinum edition)

Het meest succesvolle album in de carrière van het Zweedse power metal gezelschap Sabaton tot nu toe is ‘Carolus Rex’ geworden. Dat album werd origineel in 2012 op de markt gebracht en verteld het verhaal van Carolus Rex (Charles XII) die over Zweden regeerde tussen 1697 en 1718. De man werd geroemd om zijn tactisch leiderschap tijdens oorlogen en veldslagen. Hij werd tenslotte op 30 november 1718 vermoord door een kogel die ofwel uit eigen rangen kwam of van vijandelijke soldaat. Het originele album telde elf aanstekelijke power metal tracks en die worden nu aangevuld met vier extra nummers: Amon Amarth’s ‘Twilight Of The Tunder God’, ‘In The Army Now’ (Status Quo), Rammstein’s (‘Feuer Frei’) en ‘Harley From Hell’. Natuurlijk liggen ook die coverversies in het verlengde van wat je van Sabaton kan en mag verwachten: catchy gedreven en energieke power metal tracks die oproepen tot meebrullen, maar ze voegen niets toe aan het verhaal van ‘Carolus Rex’ en ze klinken ook iets anders. Maar, wie het originele album dus niet in huis heeft, krijgt een herkansing. En, laten we eerlijk blijven, ‘Carolus Rex’ is inderdaad een mijlpaal in het genre.

Luc Ghyselen (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Dominium Maris Baltici 2. The Lion From The North 3. Gott Mit Uns 4. A Lifetime Of War 5. 1 6 4 8 6. The Carolean’s Prayer 7. Carolus Rex 8. Killing Ground 9. Poltava 10. Long Live The King 11. Ruina Imperii 12. Twilight Of The Thundergod 13. In The Army Now 14. Feuer Frei 15. Harley From Hell