Mayhem: Grand Declaration Of War (re-issue)

Het is achttien jaar geleden sinds Mayhem‘s ‘Grand Declaration Of War’ op de markt kwam. Het album heeft zijn voor– en tegenstanders en dat zal er met deze heruitgave niet anders op worden. We zullen maar beginnen te zeggen dat dat vele black metal fanaten Mayhem zonder gitarist Øystein “Euronymous” Aarseth, de man die de band hielp opstarten en die in 1993 vermoord werd, niet echt zagen zitten. Het was dan ook bijna een donderslag bij heldere hemel toen ‘Grand Declaration Of War’, een album waarvan tal van nummers werden gebaseerd op het werk van de Duitse psycholoog Friedrich Nietzsche, op de markt kwam en een sound liet horen waar black metal nog steeds de roots van vormden maar waar ook tal van elementen uit progressive metal waren te horen. Men ging het zelfs zover zoeken dat men stelde dat ‘Grand Declaration Of War’ het black metal equivalent was als Queensrÿche’s ‘Operation Mindcrime’ of dat Mayhem, en met uitbreiding de hele black metal scene, met dit album zijn ‘Into The Pandemonium’ (het album waarmee Celtic Frost thrash metal volledig anders inkleurde) had afgeleverd. Wat er ook van zij ‘Grand Declaration Of War’ verdient een duidelijke herkansing. Het dertien tracks tellend album brengt inderdaad nog steeds ruwe en rauwe vuilgebekte black metal razernij voor, maar zorgt tevens voor enorm diepliggende lagen muziek die slechts beetje bij beetje de ware sound van Mayhem en de plaat ontsluieren. Wie pure onversneden black metal verwacht(te), is en was er duidelijk aan voor de moeite: dit gaat veel verder en je moet er echt voor gaan neerzitten wil je dit werkstuk volledig doorgronden. Het album draait nu opnieuw zijn rondjes in de cd-speler, en na al die jaren ontdek ik nu opnieuw de muzikale rijkdom die Mayhem toen afleverde. OK, het zal een album blijven die controverses oprakelt, maar elke meerwaarde zoekende muziekliefhebber zal hier een vette kluif aan hebben. Dat ook ik niet alle passages even geslaagd vind, is een understatement, maar het blijft een album dat stevig aan de ribben blijft kleven.

Luc Ghyselen (80)

Season Of Mist

Tracklist: 1. A Grand Declaration Of War 2. In The Lies Where Upon You Lay 3. A Time To Die 4. View From Nihil; Pt. 1 5. View From Nihil; Pt. 2 6. A Bloodsword And A Colder Sun, Pt. 1 7. A Bloodsword And A Colder Sun, Pt. 2 8. Crystalized Pain In Deconstruction 9. Completion In Science Of Agony, Pt. 1 10. To Daimonion 11. Untitled I 12. Untitled II 13. Completion In Science Of Agony, Pt. 2