Witching Hour: … And Silent Grief Shadows The Passing Moon

‘… And Silent Grief Shadows The Passing Moon’ is reeds de derde langspeler voor het Duitse Witching Hour, doch is dit slechts onze eerste kennismaking met het drietal. Het trio speelt naar eigen zeggen ancient black metal. Toch zouden we daar zelf wat kanttekeningen bij maken. Het groepsgeluid gaat eerder naar blackened thrash, met een nogal nette sound in zijn genre. De zang gaat dan weer eerder naar het epische toe, maar is niet loepzuiver. Zelf moesten we denken aan Tommi Varsala’s strot bij Tyfon’s Doom. We zijn echter meer gecharmeerd van Witching Hour dan van laatstgenoemde. Er hangt namelijk een stoffig, in leer geklad, laagje op dit schijfje. Het is de heren duidelijk menens. Openen doet men, nogal atypisch, met de tien minuten durende titeltrack. Het atmosferisch begin schakelt langzaam over naar een mars in thrash stijl, waar we pas na zes minuten de vocalen van Jan Hirtz mogen verwelkomen. De nogal rauwe strot staat nogal vaak haaks tegenover de sound. Toch zorgen ze voor een eigen stijl, en dat kunnen we alleszins toejuichen. De solo’s doen ons vaak denken aan de NWOBHM bands, en ook de bas wordt op ‘… And Silent Grief Shadows The Passing Moon’ goed op de voorgrond geplaatst. Na deze opener krijgen we songs met een kortere speelduur, waar men het gaspedaal wat meer induwt. Toch krijgt niet enkel dit de focus, want men weet een boel gevoel in hun sound te steken. Dit mede door slim musiceren en de strot van Hirtz die, hoewel ze gezegend is van een brok korrel, toch wel emotieel kan uithalen. Dit in toch wel schril contrast met genregenoten als Nifelheim, Nocturnal of Bewitched. Al moeten we zeggen dat vooral laatstgenoemde in het verlengde ligt als invloed. De muzikanten spelen strak, hoewel de solo’s in onze ogen de werkelijke winnaars op dit album zijn. Weeral een strak album via Hells Headbangers. We kunnen dit gerust aanraden aan black / thrash fans, vooral dan als ze hun zondagse kater eerst willen temmen, of heavy metal adepten die wel eens wat buiten de lijntjes kunnen kijken.

Levi De Luycker (80)

Hells Headbangers

Tracklist: 1. …And Silent Grief Shadows The Passing Moon:Once Lost Souls Return 2. From Beyond They Came 3. Sorrow Blinds His Ghastly Eyes 4. Behold Those Distant Skies 5. The Fading Chime Of A Graveyard Bell 6. As I Walk Among Sepulchral Ruins