Nothgard: Malady X

‘Malady X’ is het vierde full-album van Nothgard, een melodic death metal viertal uit Duitsland dat in 2008 als Nordavind werd opgestart door mastermind Dom R. Crey (gitaar, vocals, keyboards, orkestratie). De band wilde een stap voorwaarts zetten in vergelijking met hun vorig werkstuk (‘The Sinner’s Sake’ (2016)) en ik denk dat ze daar wonderwel in geslaagd zijn. De heren hebben onderdak gekregen bij het toch wel befaamde Metal Blade Records (en dat met een deal voor meer dan een album) en hun sound is iets toegankelijker, iets aanstekelijker geworden. Er wordt instrumentaal en bombastisch geopend met ‘Voyage To Decay (intro)’ waarna het titelnummer al meteen in volle glorie losbarst. ‘Malady X’ bevat kracht, snelheid en een heel pak energie die liefhebbers van melodic death metal zo graag horen. Een track die zich al meteen in je hersenen nestelt. Het is meteen een constant gegeven op dit album dat zowat elke song meteen blijft hangen, want ook ‘Shades Of War’ is zo’n toegankelijk nummer geworden. De mooie melodielijnen passen wonderwel bij de zware rauwe vocalen van de frontman zonder aan kracht in te boeten. Ook ‘Guardians Of Sanity’ blijft op de ingeslagen weg verder gaan. Mooie symfonische accenten worden in de sound toe gelaten zonder dat die de bovenhand nemen: dat blijft krachtige melodic death metal. Kracht en melodie blijven samengaan tijdens het gedreven en energieke ‘Epitaph’. Mooi is de interactie met Noora Louhimo (Battle Beast) tijdens ‘Deamonium I’ die een extra accent aan het nummer toevoegt, waarna het heel energieke en gedreven ‘Serpent Hollow’ door de speakers knalt. Opnieuw vallen de korte symfonische accenten in positieve zin op. ‘Devil Will Know’ straalt maar kracht en agressie uit, maar krijgt ook getrouw veel melodie mee met opnieuw die mooie kortstondige symfonische accenten. Het schitterend melodieus gitaarspel is natuurlijk een extra troef waarover Nothgard beschikt. Het energieke en gedreven ‘Fall Of An Empire’ is de volgende track die volledig onze aandacht opeist. Alle eerder opgesomde ingrediënten die de sound van Nothgard uitmaken zitten hier opnieuw in verpakt. ‘Herald Of Death’ blijft op dit elan verder gaan: opnieuw een gedreven en krachtige track die de melodie niet uit het oog verliest. Het afsluitende instrumentale ‘Black Horizon’ laat meer symfonische elementen in de sound toe en wijkt zodoende toch iets af van wat we eerder te horen kregen. Door toevoeging van koorzang krijgt het nummer ook een epische, lichtjes bombastische, toets. Rest me u nog te melden dat de limited edition van dit album werden twee extra tracks aan het reguliere elftal toegevoegd: ‘Eye For An Eye’ en hun versie van Europe’s ‘Ninja’. Maar welke uitgave u ook verkiest, ‘Malady X’ is een heel knappe toevoeging aan je melodic death metal collectie en Nothgard heeft, heel zeker weten niet één maar een pak stappen voorwaarts gezet op weg naar internationale herkenning.

Luc Ghyselen (85)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Voyage To Decay (Intro) 2. Malady X 3. Shades Of War 4. Guardians Of Sanity 5. Epitaph 6. Deamonium I 7. Serpent Hollow 8. Devil Will Know 9. Fall Of An Empire 10. Herald Of Death 11. Black Horizon