Forest Of Shadows: Among The Dormant Watchers

Forest Of Shadows is een Zweeds project, in 1997 opgestart door Niclas Frohagen, die een jaar later al snel gezelschap kreeg van Micce Anderson. Twee jaar later verliet Micce de band en ging Niclas solo door. Ondertussen is ‘Among The Dormant Watchers’ al het derde full album. De man brengt doom maar dan wel het melodische subgenre doorspekt met melancholische metal en bij wijlen zelf wat postrock. Een niet zoveel voorkomend doom genre. De zang is afwisselend grunt en cleane zang: beiden van prima kwaliteit. ‘Self Inflicted Torment’ klinkt wat als funeral doom met het evident, wanhopig gegrunt maar met een zweverige ondertoon, waarbij je onbewust begint mee te deinen, gecombineerd met een ietwat weemoedige cleane zang: schitterend nummer. ‘Drowned By Guilt’ begint heel rustig (bijna prog) met een zwaar, log gitaarritme maar opnieuw dat zeer mooie kabbelende ritme. ‘Dogs Of Chernobyl’ begint met een wat lichtvoetige, snellere riff, al snel gevolgd door wat grunts om dan in het midden te temporiseren en daarna weer heviger te worden: zeer mooie opbouw en wendingen in dit nummer. Daarna volgt het rustige ‘Lullaby’, wat eigenlijk geen doom is maar eerder post progrock, waarop alleen maar cleane zang te horen is: een leuke afwisseling eigenlijk, maar wel geen typisch nummer voor deze band. Het laatste nummer ‘Yours To Devour’ gaat dan weer verder in de stijl van het ganse album: trage, slome doom zoals bij de allerbeste My Ding Bride met gegrunt a la Ahab. Fans van de beginjaren van Katatonia, Anathema, Ahab mogen dit werk zeker zonder twijfelen aanschaffen

Bart Verlinde (90)

Inverse Records

Tracklist: 1. Self Inflicted Torment 2. Drowned By Guilt 3. Lost Within 4. Dogs Of Chernobyl 5. We, The Shameless 6. Lullaby 7. Yours To Devour