Ulvdalir: … Of Death Eternal

Ulvdalir is een black metal combo uit het Russische Sint Petersburg waar de band in 2001 werd opgestart. Een eerste full-album (‘Flame Once Lost’) kwam er pas in 2008, maar vanaf dan leek de Ulvadir trein echt vertrokken want nog hetzelfde jaar kwam men er al aan met een opvolger (‘Soul Void’). Daarna volgde in 2010 een ep en in 2011 met ‘Cold Breath Of Apocalypse’) een nieuw full-album. De productiviteit slabakte dan opnieuw want tussen dat album en het nieuwste album, deze ‘… Of Death Eternal’ zitten zeven jaren die ze opvulden met een ep en twee split’s. ‘… Of Death Eternal’ opent mysterieus en beklijvend met het korte ‘Intro’. Het is pas vanaf ‘Awakening’ dat je de ware sound van de band kan ontdekken. Echt vernieuwend is het helemaal niet, maar daar malen we niet echt om. Je krijgt stevige en krachtige tracks te horen die verschillende wisselingen in tempo en ritme hebben zodat er toch wel variatie in het geheel steekt. Iets wat de heren zes tracks lang – en die zijn beslist vrij lang te noemen (tussen 5.46 minuten en 8.58 minuten), al vervelen ze op zich geen moment – volhouden, want ook de heel korte afsluiter, ‘Outro’, laat niet echt de sound van Ulvdalir tot zijn recht komen. Hou je van rauwe en ruwe black metal, dan is deze Ulvdalir het ontdekken waard, zonder dat deze band of dit album iets nieuws in het genre laat horen. Voor ons een heel leuke kennismaking met dit gezelschap: we zullen dit heel zeker geen “top schijf” noemen, maar het is wel een album die bij iedere luisterbeurt een beetje meer groeit.

Luc Ghyselen (78)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. Intro 2. Awakening 3. Black Flame Of Will 4. Swords Of Belial 5. Birth Of The Beast 6. Music Of Cold Spheres 7. Eternal Angel Of Death Eternal 8. Outro