Various Artists: Trapped Under Ice Vol. 1 – The New Face Of Canadian Heavy Metal

Dit verzamelalbum laat je kennis maken met tien metal bands uit Canada die voor deze compilatie elk een nummer mochten leveren die nog niet eerder op de markt kwam via een ander kanaal. Traveler mag de spits afbijten en doet dit met een traditional heavy metal nummer: ‘Betrayer’. Niet onaardig, maar zo hebben we in België ook een aantal bands rondlopen. ‘Streets Of Fire’ van Metalian laat eveneens geen onvergetelijke indruk na met hun mix van heavy metal en speed metal. Idem dito voor Cauchemar die met ‘Comme Un Poignard’ eerder kiest voor ene mix van doom en heavy metal en met Annick Giroux een vocaliste in de rangen telt. ‘Fight For Survival’ van Occult Burial schiet razendsnel uit de startblokken, maar verzand al vlug in een te lang uitgesponnen riff om dan eindelijk terug op gang te komen. Ook dit nummer, een mix van thrash metal en black metal spreekt niet tot de verbeelding. Na een oubollige intro zet Starlight Ritual een knap gebracht ‘Demons’ neer, een traditional heavy metal track die ons duidelijk bevalt zonder dat we ook hier stijl van achterover vallen. Over Freeways en hun ‘Heavy Rescue’ zijn we minder tevreden: het nummer kabbelt mooi en melodieus verder, maar straalt in onze oren veel te weinig kracht uit. Die kracht en extra energie vinden we wel terug in ‘Morgûl Blade’ van Barrow Wight, een trio dat wat black metal in zijn heavy metal sound weeft en reeds een full-album op de markt heeft. Een ander trio is Spell dat reeds twee full-albums op de markt bracht met hun mix van classic hard rock en heavy metal. ‘Silent Towers’ is een knap opgebouwde melodieus rockende song. Een mix van thrash metal en black metal krijgen we te horen van Blackrat met hun energiek en uiterst gedreven nummer ‘From The Tideless Sea’. Het energieke en gedreven aspect is ook van toepassing voor ‘Fast Rocker’ een meer traditional heavy metal nummer van Emblem, dat best naar meer smaakt. We kunnen dan ook besluiten dat het beste voor het laatst werd bewaard op dit album (Emblem en Blackrat), dat we Spell, Traveler, Starlight Ritual en Barrow Wight wel een extra kans willen geven eens ze nog wat aan hun sound en nummers sleutelen en dat de overige bands – Metalian, Cauchemar, Occult Burial en Freeways – nog een heel pak werk voor de boeg hebben. Al is het natuurlijk heel moeilijk om een band te beoordelen na een nummer. Toch is dit een lovenswaardig initiatief van het Temple Of Mystery Records label om ons zo kennis te laten maken met een aantal Canadese bands waar we anders heel moeilijk iets zinnigs konden over vertellen.

Luc Ghyselen (60)

Temple Of Mystery Records

Tracklist: 1. Traveler – Betrayer 2. Metalian – Streets Of Fire 3. Cauchemar – Comme Un Poignard 4. Occult Burial – Fight For Survival 5. Starlight Ritual – Demons 6. Freeways – Heavy Rescue 7. Barrow Wight – Morgûl Blade 8. Spell – Silent Towers 9. Blackrat – From The Tideless Sea 10. Emblem – Fast Rocker