Ensiferum, De Verlichte Geest.

Ensiferum, support: Trio De Facto – 12/12/2018 – De Verlichte Geest, Roeselare.

Het Finse Ensiferum maakt al geruime tijd naam als Viking metal en folk metal band, maar dat de heren het ook akoestisch kunnen, bewezen ze reeds op de bonus cd die je kan vinden bij de speciale editie van het meest recente album ‘Two Paths’. Voor het eerst wilde het gezelschap nu ook een heuse tournee opzetten met niets dan akoestisch werk. Er werd ook een tussenstop voorzien in België in De Verlichte Geest te Roeselare.

De huidige line-up van Ensiferum zorgde voor een uiterst knappe set met oud en nieuw werk, die ze semi-akoestisch af leverden. De speelvreugde droop langs alle kanten vanaf, en het enthousiaste publiek werd meegezogen in de flow van het concert. Tussen de nummers in werd er relaxt gekeuveld, maar eens de nummers van start gingen, zag je gedrevenheid en professionalisme de bovenhand nemen. Het geheel klinkt minder krachtig en opzwepend dan tijdens elektrisch versterkte sets, maar de nummers staan er echt wel, en dat bewijst het feit dat de heren echt wel heel sterke nummers bijeen schrijven. Wat wel blijft is de energie en de gedrevenheid waarmee het vijftal – Markus Toivonen (gitaar, banjo, vocals), Petri Lindroos (gitaar, vocals), Sami Hinkka (bass), Janne Parviainen (drums) en Laura Dziadulewisz (keyboards, vocals) – de nummers op het publiek afvuren. Zelfs een korte onderbreking door “een fan” – die op het podium klom en Petri lastig viel, waarna ze uit de zaal werd verwijderd – kon de band niet echt tegenhouden. Men ging professioneel verder en we konden ook genieten van een aantal bisnummers. Een echt schitterend concert waarmee Ensiferum bewijst dat men ook in een akoestische setting zijn mannetje staat. Ik geloof dat elke aanwezige met een heel brede glimlach op het gezicht en een gelukkig gevoel huiswaarts is getrokken.

Daarvoor was er reeds een korte set van Trio De Facto die akoestische interpretaties van gekende metal nummers bracht. Zo kwamen o.a. nummers van Napalm Death, Amon Amarth en Iron Maiden aan bod. Het trio, bestaande uit Sami Hinkka (gitaar), Esa Orjatsalo (gitaar) en vocalist Mikael Salo – zorgde voor een onbevangen en spontaan klinkende set muziek die de aanwezigen best konden smaken. De nummers werden op een mooie en ludieke manier aan elkaar gepraat en we kregen zelfs een sterk nummer te horen, waar we met zijn allen mochten op meebrullen – ‘The Empire Shall Not Fall’ – voor een nog te verschijnen album. Knappe set van een sterk trio muzikanten die het duidelijk heel erg naar hun zin hadden, maar duidelijk nog een trapje lager staan dan wat Ensiferum ons later die avond voor schotelde.

Met dank aan Andreas Reissnauer (Metal Blade Records).

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.