Disciples Of The Void: Disciples Of The Void

‘Disciples Of The Void’ is het gelijknamige debuut van een Fins duo dat zich liet inspireren door black metal zoals die in het midden van de jaren negentig werd gebracht. Dit betekent compromisloze black metal aangevuld met uiterst minieme accenten symphonic metal die het geheel net wat extra kleur geven. Negen tracks, waaronder hun versie van Bathory’s ‘Home Of The Once Brave’, sieren dit album en laten een band horen die perfect aanvoelt hoe black metal toen klonk. Dit is een rauw, intens en heel gedreven werkstuk geworden die liefhebbers van het genre zou moeten kunnen bekoren. Verwacht niet dat Disciples Of The Void nieuwe wegen opgaat, maar je krijgt wel een halfuur stevige en energiek black metal opgediend. Opener ‘Ad Gloriam Invictus Satana’ is een kort stukje dat een perfecte intro blijkt voor dit album. Dreigend, wat mysterieus en met wat koorzang. Vanaf ‘Dominion’ barst het geheel open en zijn dreigende, agressieve vocalen je deel op een stevig, krachtig en energiek gebracht stuk puur black metal. Ook de daarop volgende tracks zijn zonder uitzondering mooie voorbeelden van het genre. Enkel ‘EnterThe Void’ laat nog iets anders horen. Opnieuw een stukje ingehouden dreiging op een zwaar muzikaal bedje die evengoed als een intro kon zijn gebruikt. En zo komen we tot de conclusie dat Disciples Of The Void met dit gelijknamige debuut een mooi visitekaartje heeft afgeleverd die een heel pak black metal fanaten blindelings aan hun collectie zullen willen toevoegen. Enig puntje van kritiek: het mag de volgende keer wat langer uitvallen, al begrijpen we heel goed dat het beter is om zo’n vijfendertig minuten op hoog niveau te musiceren, dan een een aantal extra nummers op een album te plaatsen waar we niets aan hebben.

Luc Ghyselen (85)

Primitive Reaction

Tracklist: 1. Ad Gloriam Invictus Satana 2. Dominion 3. Enter The Void 4. The Apocalypse Reign 5. Per Aspera Ad Noctum 6. The Harvest 7. The Heirs Of Wormwood 8. Choronzon 9. Home Of The Once Brave