The Sabbathian: Latum Alterum

The Sabbathian is een samenwerking tussen de Amerikaanse muzikant Chad Davis (gitaar, bass, drums, vocals) en de Noorse vocaliste Anette Uvaas Gulbrandsen die, na eerder een ep (‘Ritual Rites’ (2014)) te hebben uitgebracht, nu een eerste volwaardig album afleveren. ‘Latum Alterum’ opent met ‘Requiem …’, een rustig nummer met zwevende mysterieuze vocalen die je waarschijnlijk, heel lang geleden in onze kerken kon aanhoren. Alhoewel, mochten vrouwen toen wel zingen in een kerk? Daarna vallen de puzzelstukjes bij The Sabbathian volledig op hun plaats met ‘The Brightest Light’ een mooi opgebouwd doom nummer dat de mooie vocalen van Annette in de verf zet op een slepend en sloom tempo. ‘Liti Kjersti’ gaat op deze ingeslagen weg verder met toch wel mysterieus klinkende vocalen die voor een aparte sfeer en zelfs dreiging instaan. ‘Head Of A Traitor’ klinkt net iets krachtiger en steviger, net alsof Chad nu pas beseft dat het er soms ook iets steviger en heftiger mag aan toe gaan. Al blijven het vooral de hoog gezongen vocalen van Anette die met de meeste aandacht gaan lopen. Met ‘One Night Of Cruelty’ gaat het tempo nog een ietsje de hoogte in, krijgt de song meer kracht en klinkt het geheel minder mysterieus. Zo komt The Sabbathian eigenlijk heel close tot de sound van Avatarium, al blijft het natuurlijk anders daar je de stem timbres van beide dames niet echt met elkaar kan vergelijken. ‘Embrace The Dark’ is een logisch vervolg: ook deze track straalt kracht uit en wordt op een vrij energieke manier door de speakers gejaagd. Afsluiter, ‘Evig Hvile – Libera Me … (outro)’ is opnieuw mysterieuzer van aanpak en sluit eerder aan bij het begin van het album zodat de cirkel mooi rond is. We mogen dan ook besluiten dat deze The Sabbathian zijn plaatsje mag opeisen tussen de talrijke doom (metal) bands die heden ten dage actief zijn. We willen ook nog vermelden dat Live Kristine op een nummer te horen is als gastvocaliste, maar een echte meerwaarde op artistiek vlak is er niet, al kan het wel de verkoopcijfers doen stijgen. Wij zijn alvast zeer te spreken over ‘Latum Alterum’ waarmee The Sabbathian een heel mooi visitekaartje heeft afgeleverd.

Luc Ghyselen (80)

Svart Records

Tracklist: 1. Requiem … (intro) 2. The Brightest Light 3. Liti Kjersti 4. Head Of A Traitor 5. One Night Of Cruelty 6. Embrace The Dark 7. Evig Hvile – Libera Me … (outro)