Nyctophilia: Ad Mortem Et Tenebrae

Sinds 2014 brengt ene Grief zijn dreigende en duistere black metal sound als Nyctophilia op de markt. Atmosferische en depressieve elementen kruiden zijn muzikale uitspattingen. En dat de man een erg actieve geest heeft op gebied van songschrijven blijkt alvast uit het feit dat deze ‘Ad Mortem Et Tenebrae’ reeds zijn vierde full-album is, naast een aantal split-releases, ep’s en singles. Muzikaal kunnen we ons best vinden in aangebodene: dreigende black metal wordt afgewisseld met uiterst rustgevende, atmosferische stukken. Maar het is vocaal dat Nyctophilia bij ons de boot ingaat. Zijn gefluister die soms opduikt tijdens tijdens de rustiger momenten is nog OK, maar het is agressief beestachtig geschreeuw die ons niet echt bevalt, en dan drukken we ons nog vrij zachtjes uit. Vijf nummers – iets meer dan veertig minuten – van dit geschreeuw, waar we geen bal van hebben verstaan, is voor ons toch wel iets te veel. Maar indien je deze vocalen weet te waarderen, kan je deze ‘Ad Mortem Et Tenebrae’ wel een kans geven. Dit is een album dat onderaan de stapel zal belanden, en helaas voor Nyctophilia niet meer boven water zal komen.

Luc Ghyselen (50)

Wolfspell Records

Tracklist: 1. Untill Death … 2. With Hate Freezing My Veins 3. When Stars Shine No More 4. Ad Mortem Et Tenebrae 5. Through Fullmoon Forest