Nordic Union: Second Coming

Erik Martensson en Ronnie Atkins zijn een tweetal jaar geleden op vraag van Frontiers Music President Serafino Perugino in dit project, Nordic Union dus, gestapt. Hun debuut bracht toch wat kleerscheuren teweeg. Een opvolger van hun titelloos debuut kon dus niet uitblijven. Zanger Ronnie Atkins (Pretty Maids), gitarist Erik Martensson (Eclipse) en drummer Magnus Ulfstedt hebben opnieuw de koppen bijeen gestoken. Als je het beste van Eclipse met Pretty Maids combineert, weet je dat je een vrij explosieve cocktail krijgt. Beide bands beheersen de kunst van het schrijven van eenvoudige liedjes met knallende riffs, pakkende melodieën en refreinen. Elf nummers zorgen voor een drie kwartier muziek die een beetje een botsing is tussen doorgewinterde zang en jeugdig schrijven. Niemand zal twijfelen aan de kwaliteit die deze combinatie brengt, maar origineel is het niet. Je hebt de aanstekelijke melodieuze hardrock kant van Martensson die tracht te matchen met de melodieuze metal van Atkins. De tracks zelf dan. Melodieuze rock die vrij toegankelijk is, zonder allerlei technische trucks, of wat had je verwacht … Opener van dienst is ‘My Fear & My Faith’, een midtempo en catchy nummer dat meteen de sterkte van dit project in de kijker zet. Een stuk steviger is ‘Because Of Us’, een tweede knaller. De geweldige gitaarklanken van Erik Martensson staan garant voor een vertrouwd rockgeluid in combinatie met de doorleefde maar krachtige stem van Atkins. Een pittige prestatie met een eigen unieke Pretty Maids timbre. ‘It Burns’ is een fantastische nummer, gaat een pak trager en heeft een politieke boodschap. Beetje dubbel gegeven. Ook trager zijn ‘Walk Me Through The Fire’ en ‘New Life Begins’. Alle registers gaan terug open bij ‘The Final War’, waar stevige rock centraal staat. Een scherpe gitaarriff bouwt het nummer op tot een van de beste nummers van de schijf. Het valt op dat de rustige nummers met regelmaat van de klok terugkeren, want ‘Breathtaking’, ‘Rock’s Still Rolling’ en ‘Die Together’ doen het rustiger. Daarna nog zo’n knaller met ‘The Best Thing I Never Had’. De zwaardere maar o zo catchy track nodigt je uit om mee te zingen en ook hier is het gitaarwerk om vingers af te likken. En met een lekker klinkende rocker ‘Outrun You’ sluiten we af. ‘Second Coming’ levert geen grote verrassingen. We krijgen een album “Eclipse meets Pretty Maids”, die doet wat verwacht werd, al vind ik persoonlijk dat er teveel rustige nummers op staan. De nummers brengen de feel-good van Journey, de melodieën van een beginnende Bon Jovi en de ruwere kantjes van Skid Row. Kwaliteit zeker meer dan genoeg maar ik mis wel wat power zoals we die wel vinden in de solide rocknummers als ‘My Fear & My Faith’, ‘Because Of Us’ en ‘The Best Thing I Never Had’. Het is een erg goed album, maar het zou een pak beter geweest zijn en wellicht in mijn best-of-2018-lijstje kunnen komen.

Rocking Klingon (82)

Frontiers Records FRCD 898

Tracklist: 1. My Fear & My Faith 2. Because Of Us 3. It Burns 4. Walk Me Through The Fire 5. New Life Begins 6. The Final War 7. Breathtaking 8. Rock’s Still Rolling 9. Die Together 10. The Best Thing I Never Had 11. Outrun You