Arrayan Path: Archegonoi

‘Archegonoi’, het nieuwste en zevende full-album ondertussen van Arrayan Path is een heel lijvig werkstuk geworden. Zo maar liefst veertien nummers, goed voor meer dan tachtig minuten epic power metal, werden samengebundeld op twee schijfjes. Het is ook een concept album geworden in die zin dat elk nummer dieper graaft in de rijke verhalen van de Griekse oudheid en mythologie. De nummers zijn episch en bombastisch opgebouwd, goed gearrangeerd, krachtig gebracht, maar zijn naar mijn gevoel iets te lang uitgesponnen om te blijven boeien van begin tot einde. Vergis je echter niet: er komen een pak goede ideeën langs, maar om de hele rit te blijven boeien, moet je toch heel sterk in schoenen staan. En dat lukt Arrayan Path hier ten huize je dienaar niet echt: geregeld verslapt de aandacht. We gaan zeker niet beweren dat de heren geen goed werk hebben afgeleverd, verre van zelfs, want een aantal tracks – ik noem voor de vuist weg ‘Sins Of Pandora’ of ‘Where The Hydra Hides’ – kunnen best bekoren dankzij inventieve ritme en tempowisselingen, grootse koorzangen en bombastische ornamenten. Maar over het algemeen moeten we vaststellen dat geheel toch iets te lang getrokken en uitgesponnen wordt. We moeten dan ook besluiten met het feit dat ‘Archegonoi’ duidelijk zijn goede momenten heeft, maar dat het niet echt een “must have” album is geworden. Toch zullen we Arrayan Path blijven volgen.

Luc Ghyselen (72)

Pitch Black Records PBR 058

Tracklist: CD 1: 1. Weaving The Web Of Destiny 2. Rod Of Asclepius 3. Seven Against Thebes 4. Sins Of Pandora 5. The Words Of Menelaus 6. Bellerophon (Forged By The Blacksmith) 7. Thisbe’s Blooded Veil / CD 2: 1. Lion Of Amphipolis 2. Blood Of The Sphinx 3. Nemesis 4. Eastern Sands 5. Where The Hydra Hides 6. King Of Argos 7. Thermopylae 480 BC