Jason Becker: Triumphant Hearts

Ik was enorm verrast toen ik de naam van Jason Becker tussen de press releases zag staan. Becker is voor mij een belangrijke invloed geweest doorheen mijn eigen muzikale carrière en heeft een diepe inpakt nagelaten op mijn smaak als het gaat over shredders. Alvorens de cd te bespreken lijkt het mij gepast om een beeld te schetsen van dit legendarisch gitaaricoon. Becker kwam eind jaren tachtig op de proppen in de gitaarwereld en werkte al snel samen met dat andere wonderkind: Marty Friedman. Samen werkten ze aan Cacaphony naast een hele hoop solowerk (Friedman die vooral vanwege Megadeth werd bekend). Het grote succes kwam er echter nadat Becker werd gecontacteerd door David Lee Roth om met hem in zee te gaan en de schoenen te vullen van shredder-extraordinaire Steve Vai. Samen namen ze een album op, maar al snel volgde het tragische nieuws dat Becker leed aan ALS en daarmee het vermogen zou verliezen om gitaar te spelen en dat dit uiteindelijk zijn dood zou betekenen in de nabije toekomst. Fast Forward naar 2018 waarin Becker nog steeds springlevend is. Hoewel hij weliswaar gekluisterd is aan een rolstoel weet hij alsnog te communiceren via oogsignalen en het resultaat hiervan is deze ‘Triumphant Hearts’ dat een ode is aan zijn passie voor de muziek en voor mij ook meteen synoniem is voor de sterkte van Becker. Het album werd grotendeels ingespeeld door echte instrumenten die de vertaling zijn van zijn composities. De legendarische status van Becker in gitaarland zorgde er verder voor dat er een lange rij van al even gevierde gitaristen klaar stond om zijn stukken in te spelen. ‘Triumphant Hearts’ opent het album en is haast een episch klassiek stuk. De gastrol is passend weggelegd voor jeugdvriend Marty Friedman die met zijn solo werkelijk zijn instrument weet te doen spreken voor Becker. ‘Hold On To Love’ is een van de meesterwerken op dit album. Becker schreef voor deze song de eerste keer lyrics in zijn carrière en het moet gezegd: elk haar op mijn armen stond recht. De song is een heerlijke ode aan de kracht van liefde in een fusion blues-rock jas met gospel-elementen. Als er een song is die me tot tranen wist te bewegen was het deze. ‘Fantasy Weaver’ klinkt oosters en is een ontspannende compositie die wat weg heeft van ‘Triumphant Hearts’. ‘Once Upon A Melody’ heeft een interessante insteek: naast de klassieke meeslepende intro en opbouw is op deze song het gitaarwerk van Becker zelf te horen. ‘We Are One’ is een funky nummer ten top dat je vanaf de eerste noot weet te laten grooven tot het laatste akkoord is gevallen. Ook hier is het gitaarwerk van Becker weer feilloos in verwerkt wat nog maar eens dat duidelijk maakt dat hij naast een geweldig muzikant een nog bijna beter componist is. ‘Magic Woman’ is voor de gitaarfans dan weer een topper. Megadeth gitarist Broderick verzorgt de akoestische riffs en vriend Uli Roth mag zich volledig laten gaan op de sologitaar. ‘Blowin’ In The Wind’ is dan weer een cover van een klassieker van Bob Dylan die meer dan eer wordt aangedaan. ‘River Of Longing’ is opnieuw een persoonlijk hoogtepunt en ziet het gitaarwerk van Satriani, Aleks Sever, Guthrie Govan en Steve Morse. Wanneer deze heren zich mogen laten gaan op een laidback bluesy track weet je op voorhand dat het goed gaat worden. ‘Valley Of Fire’ is dan weer een meesterwerkje waar niet minder dan dertien (!) gitaarvirtuozen hun gang mogen gaan op een track die veel wegheeft van een western. Vai, Firkins, Bonamassa, Gilbert, Schon, Mattias, Marty, Greg Howe, Kotzen, Jeff Loomis, Steven Hunter, Ben Woods, and Gus G brengen in hun eigen stijl hommage aan hun vriend Becker en mijn god, wat is deze track een orgasme voor elke gitaarfanaat. ‘River Of Longing’ maakt nogmaals een optreden op dit album als B-kant met een gastoptreden van Trevor Rabin. ‘Taking Me Back’ is een heerlijke instrumentale shreddy rocker waar ‘Tell Me No Lies’ hetzelfde doet maar in een blues context. ‘Hold On To Love’ is een remix, maar niet zo goed als het origineel. Als laatste bonus krijgen we ook nog de piepjonge Becker te horen die ons achter laat met de woorden “You Do It”. ‘Triumphant Hearts’ is verplichte kost voor elke fan van sterke composities. Ik kan dit album alleen maar aanraden aan iedereen omwille van de ijzersterke nummers en de het prachtige verhaal hoe dit meesterwerk tot stand is gekomen.

Nathan Mussche (95)

Music Theories Recordings / Mascot Label Group

Tracklist: 1. Triumphant Heart (feat. Marty Friedman, Glauco Bertagnin & Hiyori Okuda) 2. Hold On To Love (feat. Codany Holiday) 3. Fantasy Weaver (feat. Jake Shimabukuro) 4. Once Upon A Melody 5. We Are One (feat. Steve Knight) 6. Magic Woman (feat. Uli Jon Roth & Chris Broderick) 7. Blowin’ In The Wind (Gary Rosenberg & Jason Becker) 8. River Of Longing (feat. Joe Satriani, Aleks Sever, Guthrie Govan, Steve Morse) 9. Valley Of Fire (feat. Michael Lee Firkins, Steve Vai, Joe Bonamassa, Paul Gilbert, Neal Schon, Mattias IA Eklundh, Marty Friedman, Greg Howe, Jeff Loomis, Richie Kotzen, Gus G., Steve Hunter, Ben Woods) 10. River Of Longing (feat. Trevor Rabin) 11. Taking Me Back 12. Tell Me No Lies 13. Hold On To Love (feat. Codany Holiday) [Chuck Zwicky Remix] 14. You Do It