Thundermother, De Verlichte Geest.

Thundermother, supports: Albert’s Bastards, Hardbone – 29/11/2018 – De Verlichte Geest, Roeselare.

29 november was de eerste datum van Thundermother’s nieuwste tournee “Revival Pt2”. De Verlichte Geest had het genoegen de aftrap van de tournee te mogen organiseren. Spijtig genoeg diende het metal volk dezelfde dag wederom een verscheurende keuze te maken uit verschillende opties. De beperkte schare die koos voor Thundermother wist ook niet op voorhand wat ze echt mochten verwachten, aangezien Thundermother aantreedt met een nieuwe bezetting sedert medio 2017. De voorgaande passages in Belgenland varieerden van goed tot fenomenaal. Hiervoor werden reeds De Verlichte Geest aangedaan in november 2016 met een verpletterende show, Alcatraz in augustus 2016 met een behoorlijke show (volgens zij die getuige waren) en in 2019 staat de band ook op Graspop.

Voor het zover was, was het de beurt aan Albert’s Bastards met een bluesrock getinte rock ’n roll set. Albert en zijn bastaards komen uit Oostende en zoals je wellicht weet is het in Oostende ‘rettentettendeure’: geen gezever, veulle petrol. Zo geschiedde ook. Een aanstekelijk setje verwarmde de schijnbaar vastgeroeste knoken, m.a.w. een goede opwarmer voor … Hardbone “aus Deutschland”.

Hardbone speelt AC/DC zoals ze zelf al in geen twintig jaar meer spelen. Cynisch hoe een band een bepaalde boodschap kan overdragen en duizenden andere kan inspireren, maar den zelf zijn roots verloochent. Hardbone pikt uit de beste periode van AC/DC en maakt er compromisloze en tijdloze hard rock mee, die de mooiste hommage is aan deze legendarische band. De songs vliegen voorbij aan een verschroeiend temp. De bandleden brengen een op en top professionele performance, bestaande uit eigen songmateriaal, AC/CD-style, aangevuld met een cover (van rarara … AC/DC). Vier albums werden er ondertussen uitgebracht. De band brengt uit alle vier materiaal. Ik heb er spijt van dat ik de avond zelf niet geïnvesteerd heb in hun oeuvre, want de band rockt de pannen van het dak. Zanger Tim is een showman bij uitstek zonder geforceerd over te komen. De rest van de band hanteert hun instrument alsof ze ermee geboren zijn. Hardbone is de max.

Thundermother dan vliegt er meteen in met ‘Whatever’ uit het nieuwe album ‘Thundermother’. Vervolgens krijg je nog ‘Revival’en ‘Racing’ van hetzelfde album en ‘Cheers’ van het debuut ‘Rock ’n Roll Disaster’. De nummers die volgen komen vaak uit vorig album ‘Road Fever’ of het nieuwe gelijknamige album. ‘Hellavator’ is een non-album track. Filippa, die speelt gitaar alsof het de laatste keer is. Ze maakt er op haar ééntje een show van hors catégorie, zodat het voor zangeres Guernica geen sinecure is om dit te overtreffen. Gelukkig weet Guernica wat ze moet doen, én wat ze beter overlaat aan Filippa. Guernica doet haar ding en ze doet dit zeer goed. De set van Thundermother is één langgerekt spektakel. De nieuwe bezetting, of in het geval van de show in Roeselare 3/4 nieuwe bezetting, werkt beter dan de vroegere bezetting. Voor de show in Roeselare mocht Sarah noodgedwongen thuisblijven en werd ze vervangen door de bassist van Avatarium. De wissel werkte probleemloos, zodat Emlee, Filippa en Guernica zorgeloos hun ding konden doen. zeventien nummers lang mochten we ervaren dat Thundermother, net zoals Hardbone, iets heeft tegen pannen op een dak. Die avond ging het dak er gewoon af. Filippa werd overigens het slachtoffer van een “werkongeval”, aangezien ze het werkwoord “een voet tussen de deur” probeerde uit te voeren met twee vingers. Ik ga hier geen vinger wijzen naar de metaal-arbeidster van dienst, aangezien ze in gewonde toestand blijkbaar in staat is om een adembenemende set af te leveren. Een voet heeft ze ondertussen tussen de deur bij De Verlichte Geest. Misschien de volgende keer eerst de voeten en dan de handjes, Filippa?

Met dank aan Lucas Aerbeydt.

Tekst: Frederik Blieck.

Foto’s: Luc Ghyselen.