Red Dragon Cartel: Patina

Red Dragon Cartel is een band rond de toch wel schitterende gitarist Jake E Lee die hij in 2013 opstartte en die in januari 2014 met een titelloos debuutalbum de aandacht trok. Daarvoor was Jake E Lee vooral bekend als gitarist in de band van Ozzy Osbourne (tussen 1983 en 1986) en mat zijn eigen band Badlands waarmee hij drie album opnam tussen 1989 en 1998. Maar ook in andere bands (o.a. Rough Cutt, of met Mickey Ratt of Enuff Z’nuff) zorgden zijn schitterende gitaartechnieken voor opmerkelijke riffs en solo’s. Op dit tweede full-album onder de naam Red Dragon Cartel zijn zijn kompanen bassist Anthony Esposito (ex-Lynch Mob), drummer Phil Varone (ex-Skid Row) en vocalist Darren Smith (Harem Scarem). Dit viertal zorgt hier voor tien knap opgebouwde en gearrangeerde nummers die een mix vormen van classic hard rock en heavy metal. Bass en drums zorgen voor het kloeke fundament, de riffs zijn krachtig, de gitaarsolo’s heel smaakvol en melodieus en de vocalen passen daar perfect bij. Dat de nummers het schitterende gitaarspel in de spotlight stellen, mag geen verbazing opwekken, maar het blijven knap opgebouwde songs waar alle ingrediënten hun stempel mogen op drukken. Zelf blijf ik in heel veel van deze nummers een pak “echoes” horen van toen hij nog op de loonlijst van Ozzy Osbourne stond (hij schreef immers o.a. ‘Bark At The Moon’), maar ook een bluesy inslag is nooit veraf. Kortom, liefhebbers van classic hard rock en / of traditional heavy metal mogen voor dit tweede full-album van Red Dragon Cartel hun zuurverdiende euro’s boven halen.

Luc Ghyselen (78)

Frontiers Records FRCD 895

Tracklist: 1. Speedbag 2. Havana 3. Crooked Man 4. The Luxury Of Breathing 5. Bitter 6. Chasing Ghosts 7. A Painted Heart 8. Punchclown 9. My Beautiful Mess 10. Ink & Water