Virgin Steele: Seven Devils Moonshine

Virgin Steele werd opgericht in 1981 en levert sindsdien met de regelmaat van een klok nieuw materiaal af. David DeFeis is het enige originele lid van Virgin Steele en tevens de drijvende kracht achter de band. De laatste jaren is de activiteit rond de band zeer groot, gekenmerkt door vele re-releases én door het uitbrengen van nieuwe materiaal. Het laatste album dateert van 2015 (‘Nocturnes Of Hellfire & Damnation’). Met ‘Seven Devils Moonshine’ krijg je een compilatie bestaande uit vijf cd’s, die al eens uitgebracht werden onder een andere naam. ‘Ghost Harvest – Vintage I – Black Wine For Mourning’ en ‘Ghost Harvest – Vintage II – Red Wine For Warning’ en ‘Gothic Voodoo Anthems’ zijn drie digitale compilaties die eerder in 2018 uitgebracht werden. ‘Hymns To Victory’ en ‘The Book Of Burning’ dateren van respectievelijk 2001 en 2002. Net die twee albums maakten deel uit van een campagne om het oud materiaal heruit te brengen voorzien van extra nummers. Van het een kwam het ander en uiteindelijk werden er drie albums met nieuw materiaal, waaronder covers en re-interpretaties, geschreven. Qua creativiteit kan dit gelden. Van zodra je het eerste schijfje aan een luisterbeurt onderwerpt, besef je onmiddellijk dat Virgin Steele geen doordeweekse metalband is. Dat is dan ook meteen de reden waarom ze voor immer gedoemd zijn om een cultband te blijven. Ik twijfel er niet aan dat David DeFeis hits kan schrijven, maar dat interesseert de man waarschijnlijk geen zier. Over ‘Hymns To Victory’ en ‘The Book Of Burning’ ga ik kort zijn. Ze werden niet meegeleverd met de downloads. ‘The Book Of Burning’ is een compilatie van nummers uit de eerste 2 albums die heropgenomen werden, aangevuld met onuitgegeven nummers, bedoeld voor het ‘Reunion Of Steel’-project en met enkele nummers die bedoeld waren voor Original Sin, die andere band waar DeFeis achter zit, naast Exorcist. Kunt u nog volgen? ‘Hymns To Victory’ is een compilatie die tegelijkertijd met ‘The Book Of Burning’ werd uitgebracht en geremastered materiaal samen met enkele onuitgegeven nummers bevat. Op beide compilaties krijg je een actuele versie van Virgin Steele anno begin jaren 2000. De link met het oudere materiaal ligt dan ook voor de hand. Met de drie albums met nieuw materiaal is de link niet altijd voor de hand liggend. Het materiaal varieert van zeer rustig tot fel. De stijl is over het algemeen veel progressiever dan op normale albums waar de gitaren duidelijk heavy of speedmetal georiënteerd zijn. Neen, op het nieuw materiaal laat David zijn inspiratie de vrije loop zonder zich van iets aan te trekken. Het valt wel op dat alles klinkt als een coherent geheel. Eigenlijk klinkt het een beetje als een andere band, maar dat is misschien net de verdienste van dit materiaal, namelijk om het perspectief van Virgin Steele, nog verder open te trekken. Het valt op dat David’s stem daarbij toch wel een bepalend gegeven is. Over het algemeen kan je de nummers eerder typeren als rock dan als metal. Ik vermoed dat David zich heeft laten inspireren door artiesten waarvan we niet vermoeden dat hij fan is. ‘Gothic Voodoo Anthems’ staat daarbij het verst van het reguliere Virgin Steele materiaal: de stijl is filmischer en symfonischer. Al bij al vind ik ‘Seven Devils Moonshine’ een vreemd gegeven. Ik had liever een aparte uitgave voor ‘Ghost Harvest – Vintage I – Black Wine for Mourning’, ‘Ghost Harvest – Vintage II – Red Wine for Warning’ en ‘Gothic Voodoo Anthems’ gezien, aangezien er weinig of geen verband is met de heruitgave van ‘Hymns To Victory’ en ‘The Book Of Burning’. Waarschijnlijk is het puur om budgettaire redenen dat alles gebundeld werd. In elk geval bewijst David DeFeis dat hij niet in één gat te vangen valt. De man heeft echt een paar trucs in zijn mouw zitten, die hij hier uitgebreid tentoonspreidt.

Frederik Blieck (88)

Steamhammer / SPV

Tracklist: CD 1 “Ghost Harvest (The Spectral Vintage Sessions)” Vintage 1 – Black Wine For Mourning (new album): 1. Seven Dead Within 2. Green Dusk Blues 3. Psychic Slaughter 4. Bonedust (Orchestral Version) 5. Hearts On Fire 6. Child Of The Morning Star 7. Murder In High-Gloss Relief 8. Feral 9. Justine 10. Princess Amy 11. Wicked Game Clouds Of Oblivion Medley (Tracks 12 & 13) 12. Little Wing 13. The Gods Don’t Remember … / CD 2 “Ghost Harvest (The Spectral Vintage Sessions)” Vintage 2 – Red Wine For Warning (new album): 1. The Evil In Her Eyes (Piano & Vocal Version) 2. Feelin’ Alright 3. Sister Moon Summertime Darkness Suite (Tracks 4, 5, & 6) 4. Sweating Into Dawn 5. Summertime 6. Black Leaves Swirl Down My Street 7. Rip Off The Gods Are Hungry Triptych (Tracks 8, 9, & 10) 8. The Gods Are Hungry Poem 9. The Poisoned Wound 10. The Birth Of Beauty 11. Profession Of Violence … 12. Rock Steady 13. Nutshell 14. Slow & Easy “Intro” 15. Jesus Just Left Chicago Late Night Barroom Hoodoo Medley (Tracks 16, 17, 18, & 19) 16. Soul Kitchen 17. When The Music’s Over 18. Crawling King Snake 19. When The Music’s Over “Reprise” 20. Imhullu The Drained White Suite (Tracks 21, 22, & 23) 21. After Dark 22. Wake The Dead 23. The Graveyard Dance 24. The Triple Goddess 25. Twilight Of The Gods (Live Acoustic Rehearsal Version) 26. Transfiguration (Live Acoustic Rehearsal Version) / CD 3 “Gothic Voodoo Anthems” (new album): 1. I Will Come For You (Orchestral Version) 2. Queen Of The Dead (Orchestral Version) 3. The Orpheus Taboo (Orchestral Version) 4. Kingdom Of The Fearless (The Destruction Of Troy) (Orchestral Version) 5. The Black Light Bacchanalia (Orchestral Version) 6. Zeus Ascendant 7. By The Hammer Of Zeus (And The Wrecking Ball Of Thor) (Orchestral Version) The Gothic Voodoo Suite (Tracks 8, 9 & 10) 8. Rumanian Folk Dance No. 3 “Pe Loc” 9. Delirium “Excerpt” 10. Snakeskin Voodoo Man (Orchestral Version) 11. The Enchanter The Fire & Ice Medley (Tracks 12, 13 & 14) 12. Bone China 13. No Quarter 14. Bone China “Reprise” Passion In The French Quarter Medley (Tracks 15 & 16) 15. Chloe Dancer 16. Gentle Groove 17. Darkness-Darkness 18. Death Letter Blues 19. Spoonful / CD 4 “Hymns To Victory” (re-release): 1. Flames Of Thy Power (From Blood They Rise) 2. Through The Ring Of Fire 3. Invictus 4. Crown Of Glory (Unscarred) (In Fury Mix) 5. Kingdom Of The Fearless (The Destruction Of Troy) 6. The Spirit Of Steele (Acoustic Version) 7. A Symphony Of Steele (Battle Mix) 8. The Burning Of Rome (Cry For Pompeii) 9. I Will Come For You 10. Dust From The Burning & Amaranth (Orchestral Versions) (Bonus Tracks) 11. Noble Savage (Long Lost Early Mix) 12. Mists Of Avalon 13. Emalaith / CD 5 “The Book Of Burning” (Re-Release): 1. Conjurtion Of The Watcher 2. Don’t Say Goodbye (Tonight) 3. Rain Of Fire 4. Annihilation 5. Hellfire Woman 6. Children Of The Storm 7. The Chosen Ones 8. The Succubus 9. Minuet In G Minor 10. The Redeemer 11. I Am The One 12. Hot And Wild 13. Birth Through Fire 14. Guardians Of The Flame 15. The Final Days 16. A Cry In The Night 17. Queen Of The Dead (Nordic Twilight Version) (Bonus Track)