Valkyrja: Throne Ablaze

Het Zweedse Valkyrja heeft niets van doen met Viking metal of pagan metal. Nee, dit gezelschap kiest overduidelijk voor stevige en krachtige black metal en deze ‘Throne Ablaze’ is het vierde full-album van Valkyrja. De band werd in 2005 opgestart en zorgde met twee demo’s dat ze opgemerkt werden door de black metal gemeenschap. Debuutalbum ‘The Invocation Of Demise’ (2007) bevestigde al het goede dat over de heren te horen en te lezen was. Ook opvolger ‘Contamination’ (2010) deed het prima, maar album nummer drie, ‘The Atagonist’s Fire’ (2013) werd een heel stuk minder goed ontvangen en ontsnapte zelfs aan onze aandacht. Met Throne Ablaze’ lijkt het toch weer de goed kant op te gaan voor de huidige incarnatie van dit viertal. De instrumentale opener ‘In Ruins I Set My Throne’ is een duister, dreigende stukje dat je met een ongemakkelijk gevoel opzadelt. Het is eigenlijk pas vanaf ‘Crowned Sepent’ dat Valkyrja zijn waar gelaat laat zien. Dit is een stuk furieuze, krachtige black metal aan een heel stevig tempo en … zo hebben we het wel graag. Daarna gaan de heren op dit elan verder met tempo en ritmewisselingen die steeds trouw blijven aan furieuze, krachtige black metal. Het tempo ligt meestal vrij hoog, de brutale donkere vocalen zorgen voor de nodige agressie, terwijl de machtige riffs, denderende drumpatronen en pompende basslijnen voor de muzikale krachtige omlijsting instaan. Afsluiter en titelnummer ‘Throne Ablaze’ opent met engelachtige vrouwelijke vocalen, maar wordt al vlug een donker en furieus stuk black metal, met tal van wendingen in ritme en tempo, die het album op een echt hoogtepunt afsluit. Vernieuwend is dit allerminst, maar met ‘Throne Ablaze’ heeft Valkyrja een stevig album aan zijn discografie toegevoegd.

Luc Ghyselen (82)

W.T.C. Productions

Tracklist: 1. In Ruins I Set My Throne 2. Crowned Serpent 3. Opposer Of Light 4. Tombs Into Flesh 5. Halo Of Lies 6. Transcendental Death 7. Paradise Lost 8. Throne Ablaze