Last Union: Twelve

Last Union werd in 2007 in Italië opgestart maar is ondertussen een internationaal gezelschap geworden. De kern wordt gevormd door gitarist Cristiano Tiberi, vocaliste Elisa Scarpeccio, drummer Uli Kusch (ex-Helloween, ex-Masterplan) en bassist Mike LePond (Symphony X). Het viertal wordt op een nummer (‘Taken’) aangevuld met de keyboards van Axel Mackenrott (Masterplan) en, dan is er natuurlijk ook nog vocalist James LaBrie (Dream Theater) die op vijf tracks zijn steentje bij draagt. Dat Last Union actief is in het progressive metal genre zal je dan ook niet verwonderen. ‘Twelve’ bevat in totaal dertien tracks – waarvan er twee twee maal langs komen in een lichtjes gewijzigde versie – die allen goed worden opgebouwd en die technisch op hoog niveau klinken – je kan bezwaarlijk anders indenken met zo’n klasbakken. Maar het niveau van Dream Theater of van Symphony X wordt hier nooit bereikt. En dat mag je toch wel op de songwriting schuiven die bijlange niet zo indrukwekkend is, als bij de eerder genoemde bands die dus duidelijk een paar klassen hoger spelen. Toch levert Last Union een best wel knap album af: muzikaal zit het snor, de vocalen van Elisa zijn krachtig en haar stem timbre is goed en ze staat duidelijk haar mannetje tijdens de duetten met James. De extra toevoeging van James LaBrie zal er dan weer voor zorgen dat er misschien een pak Dream Theater fanaten dit aan hun collectie zullen willen toevoegen. Niet dat James hier zijn beste prestatie heeft neergezet, maar slecht kan je dit bezwaarlijk gaan noemen. Echt overtuigd zijn we niet, maar hadden we met zo’n line-up misschien iets te veel verwacht? In ieder geval mogen liefhebbers van progressive metal deze ‘Twelve’ van Last Union een kans geven.

Luc Ghyselen (75)

Rock Of Angels Records

Tracklist: 1. Most Beautiful Day 2. President Evil 3. Hardest Way 4. Purple Angels 5. The Best Of Magic 6. Taken (Radio Edit) 7. 18 Euphoria 8. A Place In Heaven 9. Ghostwriter 10. Limousine 11. Back In The Shadow 12. Taken 13. President Evil (Video Version)