Kosm: Cosmonaut

Het uit Vancouver, British Columbia, Canada afkomstige vijftal van Kosm werd pas in 2016 opgestart door de de gitaristen van de band, Mike Slater en Erik Leonhard. Al vlug werd de line-up compleet dankzij de toetreding van vocaliste Jessie Grace, drummer Sterling Paterson en bassist Michael Mastracci. Ze noemen bands als Tool, Mastodon, Gojira, The Agonist en dergelijke als de invloeden om hun versie van progressive metal gestalte te geven. Aan de hand van een tweetal goed ontvangen singles werd de markt al even afgetoetst en nu is er dus dit ‘Cosmonaut’, het debuutalbum van het vijftal dat een concept verhaal is geworden dat losjes is gebaseerd op HP Lovecraft’s mythe van Cthulhu aangevuld met science fiction concepten van o.a. Frank Herbert en Roger Zelazny. De twaalf tracks op dit debuut zorgen in ieder geval voor een beklijvende en intense luisterervaring. Tempo en ritme wisselingen zijn schering en inslag, maar toch blijft elke song op zich staan. Drums en bass wentelen zich in allerlei bochten, stevig en krachtige of net heel melodieuze riffs bouwen mee aan het geraamte waar inventieve gitaarsolo’s melodieuze bevliegingen afleveren. Vocaal trekt Jessie alle registers open en die gaan van mooie, krachtige cleane vocalen over stevige, soms vrij indrukwekkende grunts, tot heftige screams. Het was even wennen aan de vocalen (het stem timbre, weet je wel), net als aan de vele tempo en ritmewisselingen en aan vele wijzigingen in gevoel dat dit geheel oplevert. Maar eens je echt mee bent in het verhaal dat Kosm hier uittekent, valt er heel wat te beleven. Denk niet dat je alles meteen doorgrondt vanaf de eerste luisterbeurt. Nee,helemaal niet zelfs: dit werkstuk heeft verschillende draaibeurten nodig vooraleer je daadwerkelijk de muzikale wereld van Kosm volledig kan doorgronden. Wij hebben alvast genoten en nodigen elke liefhebber van progressive metal die ook eerder vernoemde bands kan smaken dan ook uit om deze ‘Cosmonaut’ van Kosm op zijn minst aan een heel stevige luisterbeurt te onderwerpen.

Luc Ghyselen (82)

Independent Release

Tracklist: 1. Space Mead 2. Cosmonaut 3. Colossus 4. Wolves Upon The Throne 5. The Esoteric Order 6. Farseer 7. Ancient Heart 8. Fiefdom In The Sky 9. Omnipresence 10. Monarch 11. Umbrakinesis 12. Wza – Y’ei