Esben And The Witch: Nowhere

Esben And The Witch is een apart verhaal. Tien jaar geleden gestart en eerst als indie band door het leven gegaan de eerste acht jaar om uiteindelijk op een van de zwaarste metal labels aller tijden te belanden. Anders gesteld, eerst labelgenoot zijn van Interpol, Cat Power, Belle & Sebastian, Guided by Voices en vele anderen, om uiteindelijk collega te Worden van SepticFlesh, Watain, Roting Christ, etc. Wat maakt dat je als groep zoiets kan verwezenlijken. Het antwoord is: tijdloze muziek, donkere sfeer, kwaliteit. Esben And The Witch is toe aan hun vijfde album (tweede voor Season Of Mist) en er is wel degelijk en logica waarom ze thuis zijn bij Season Of Mist. Zeg maar het Myrkur effect. Myrkur heeft trouwens een indie-verleden, terwijl Esben And The Witch altijd al maakten wat ze nu nog steeds maken. Akkoord het kan in het rijtje van Myrkur, Sylvaine, Thy Catafalque ondergebracht worden en heeft zijn roots in noise en gothic / new wave. Echo’s van Bauhaus, Christian Death, Psychic TV kan je mits enig verbeelding horen Deze keer worden we getrakteerd op zes uitgesponnen nummers. Overheersend is de sfeer en de stem van Rachel Davies. Dit is muziek voor een winterse zondag, terwijl je in de zetel ligt te kijken naar het laatste herfstblad dat trots naar beneden dwarrelt na het opgeven van de strijd met de weergoden, terwijl ondertussen het laatste zonnestraaltje plaatsmaakt voor kille donkerte. Luister maar naar ‘Golden Purifier’ om me te geloven. Zes goede songs, variatie en een bezwerend mooie stem op en bedje van noise … meer is er soms niet nodig om te genieten. Dit gaat nergens heen en zo is het soms goed. ‘Nowhere’ is daarbij de juiste soundtrack.

Frederik Blieck (85)

Season Of Mist

Tracklist: 1. A Desire For Light 2. Dull Gret 3. Golden Purifier 4. The Unspoiled 5. Seclusion 6. Darkness (I Too Am Here)