Pale Divine: Pale Divine

De traditionele doom metal band Pale Divine werd opgericht in 1995 door Greg Diener en Darin McCloskey. De voornaamste invloeden van deze band gaan van Black Sabbath over Judas Priest naar doom metal acts als Trouble, Candlemass, Pentagram, The Obsessed en Cathedral. Zes jaar geleden sloeg hun album ‘Painted Windows Black’ nog in als een bom, maar doen werd het wat stil rond Pale Divine. Met het titelloze album Pale Divine neemt de band zijn bevoorrechte plaats binnen dat doom metal gebeuren weer met een knal van formaat in. Nee, vernieuwend klinken songs als ‘Spinning Wheel’, ‘Bleeding Soul’ of ‘So Low’ niet. De band blijft begane wegen verder inslaan. Traditionele doom brengen, die heel sterk doet denken aan Black Sabbath, is naar goede gewoonte, ook de rode draad doorheen deze nieuwe schijf. Zowel vocaal als instrumentaal. Bij enkele lange songs als ‘Shades Of Blue’ benadert Greg Diener de stem van Ozzy bovendien zelfs heel akelig dichtbij. We krijgen dan ook telkens opnieuw kippenvel bij zoveel perfectie. Dit is een doom schijf, die klinkt zoals een doom schijf moet klinken is alvast één eerste conclusie. Vooral die lang uitgesponnen solo’s, zuivere stembereik en daarbij de ene na de andere adrenalinestoot afschieten trekt ons daarbij over de streep. Pale Divine laat niets aan het toeval over, en dat kan een plus of minpunt genoemd worden. Wie na zes jaar had gehoopt dat de band zichzelf zou heruitvinden, zal wellicht op zijn honger blijven zitten. Anno 2018 speelt Pale Divine op veilig, dat blijkt meermaals uit de songs die gewoon blijven voortborduren op het gedoodverfde doom genre. Maar als je kwalitatief sterk materiaal aflevert? En zorgt voor kroppen in de keel, tot de haren op onze armen die recht komen van innerlijk genot? Dan zien we het probleem niet. Luister maar naar zo een typische parel als ‘Ship Of Fool’, Een afsluiter van circa zeven minuten die je meevoert naar de jaren zeventig doom / heavy metal, maar duidelijk met beide voeten in het heden. We kunnen dan ook besluiten: Met dit titelloze album zet de band naar goede gewoonte nog steeds zijn stempel op het doom metal genre. De gedoodverfde opvolgers moeten dus nog wat wachten, want na al die jaren brengt deze typische doom metal band wederom een parel van een doom schijf uit die van begin tot einde aan onze ribben kleeft. Daarom vergeven we het hen dat ze wat op veilig spelen. Net omdat ze anno 2018 nog steeds blijven zorgen voor de ene na de andere adrenalinestoot, die ons doet headbangen tot de vroege uurtjes, binnen een lekker aanstekelijke doom atmosfeer.

Erik van Damme (80)

Shadow Kingdom Records

Tracklist: 1. Spinning Wheel 2. Bleeding Soul 3. Chemical Decline 4. So Low 5. Curse The Shadows 6. Shades Of Blue 7. Silver Tongues 8. Ship Of Fools