Whoredom Rife: NID – Hymner Av Hat

Whoredom Rife: een mij zo goed als totaal onbekend Noors gezelschap dat eind 2013, begin 2014 werd opgestart door vocalist K.R. en V. Einride (alle instrumenten) naar zowel nieuwe ideeën als ideeën die in lang vervlogen tijden (lees: begin jaren negentig) ontstonden. Het duo wil zo nieuw leven inblazen in wat ze ‘True Norwegian Black Metal” noemen. Veel gras lieten ze er niet over groeien, want in 2016 was er al een eerste vier tracks tellende titelloze ep. Dat smaakte al heel vlug naar meer en terwijl er mensen werden aangetrokken om dit als band live te kunnen presenteren, togen de twee protagonisten verder aan nieuw werk. De goede kritieken die op hun concerten volgden, versnelden het schrijfproces nog een beetje en in 2017 was er dan het eerste full-album. ‘Dommedagskvad’ ontving lovende kritieken en nu is opvolger ‘NID – Hymner Av Hat’ reeds een feit. Verwacht je niet aan echte vernieuwingen binnen het genre, want met Whoredom Rife krijg je die niet, wel rauwe en ruw gebrachte black metal met teksten uit de Noorse mythology en pagan geschiedenis. Opener ‘Summoning The Ravens’ zet de toon voor het volledige album: krachtig, brutaal en agressief klinkende black metal die de heren zonder veel franjes op je los laten. Het geheel beukt je genadeloos tegen de grond en telkens je wil recht krabbelen wordt je opnieuw overweldigd door de brute kracht en de rauwe vocalen die een onderdrukte woede uitstralen. Track na track weten de heren je mee te sleuren in hun beklijvende zware muzikale brij waar slechts heel sporadisch wat melodieus gitaargeweld opduikt om het contrast met hun werkelijke sound nog dieper uit te tekenen. Liefhebbers die black metal een warm hart toedragen: check deze ‘NID – Hymner Av Hat’ van Whoredom Rife gerust en hoogst waarschijnlijk wordt dit een nieuwe toevoeging aan je collectie. En voor diegene die, net zoals ondergetekende, de band nog niet echt kenden: het is misschien een goede reden om naar hun “ouder” werk op zoek te gaan.

Luc Ghyselen (80)

Terratur Possessions

Tracklist: 1. Summoning The Ravens 2. Verdi Oeydest 3. Where The Shadows Dwell 4. Hyllest 5. Crown Of Deceit 6. New Hate Dawns 7. Ceremonial Incantation