Svartidauði: Revelations Of The Red Sword

Als ik het zo bekijk: er komen best wel heel aardige dingen uit Ijsland ons kant op. Op muzikaal vlak denk ik bijvoorbeeld aan Sólstafir, Skálmöld, Kontinuum of The Vintage Caravan om het maar bij die te houden. Svartidauði zal ik vanaf nu ook maar aan dat lijstje toevoegen. Dit black metal gezelschap kende ik nog niet, alhoewel de band in 2002 werd opgestart, maar echt productief kan je de heren niet noemen. Na wat demo’s en een split verscheen een eerste full-album in 2012 (‘Flesh Cathedral’). Een drietal ep’s en een live-album zitten tussen dat debuutalbum en deze ‘Revelations Of the Red Sword’ in. Maar, misschien is het beter zo: liever een goed album afleveren in zes jaar dan een pak releases op de wereld los laten waarvan de meeste met “opvulwerk” vol staan. Dit is geen geval zo met deze ‘Revelations Of The Red Sword’. We gaan akkoord dat zes tracks misschien niet veel zijn, maar ze klokken duidelijk boven de drie kwartier af, en toen de vinyl lp’s het nog voor het zeggen hadden, waren we daar heel tevreden mee! Dit is met dit album niet anders. De heren openen meteen krachtig en kordaat met het stevige en energieke ‘Sol Ascending’ die je meeneemt op een iets meer dan zeven minuten durende muzikale black metal rollercoaster met furieuze uitbarstingen. ‘Burning Worlds Of Excrement’ sluit daar naadloos op aan. Niet dat de heren geen variatie in hun nummers inbouwen, maar ook nu weer is het vooral zonder veel achterom te kijken volle gas vooruit. Iets wat nogmaals herhaald wordt tijdens ‘The Howling Cybocephali’. En toch raken we dit agressief beukend en brutaal geweld niet beu. Tijdens ‘Wolves Of A Red Sun’ wordt het tempo duidelijk teruggeschroefd, althans tot halfweg, want daarna geven de heren er een enorme lap op. Dat energieke, gedreven aspect houden de heren terug aan tijdens ‘Reveries Of Conflagration’, een bijna tien minuten durend brok geweld die nergens verveelt. Het knap opgebouwde en van verschillende tempo en ritmewisselingen voorziene ‘Aureum Lux’ sluit dit schijfje perfect af. Hopelijk moeten we geen zes jaar wachten op een nieuw full-album van Svartidauði (wat “Black Death” betekent in hun moedertaal)!

Luc Ghyselen (85)

Van Records

Tracklist: 1. Sol Ascending 2. Burning Worlds Of Excrement 3. The Howling Cynocephali 4. Wolves Of A Red Sun 5. Reveries Of Conflagration 6. Aureum Lux